Politika

Sporo ispunjavanje međunarodnih obveza

BiH na sivoj listi zemalja neučinkovitih u sprječavanju financiranja terorizma

BiH na sivoj listi zemalja neučinkovitih u sprječavanju financiranja terorizma

Bosna i Hercegovina uvrštena je na sivu listu tijela Vijeća Europe MONEYVAL zbog neučinkovitosti u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, potvrdio je u četvrtak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozoravajući kako je to još jedan dokaz da BiH sporo ispunjava svoje međunarodne obveze.

Na sivoj listi Odbora stručnjaka Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranje teroristčkih aktivnosti su države poput Irana, Afganistana, Iraka, Sirije, Ugande, Jemena, Vanuatua, Gvajane i Laosa za koje je procijenjeno kako nemaju učinkovite mehanizme kontrole novčanih tokova te stoga ne mogu jamčiti da se preko njihovih banaka ne financira terorizam.

BiH se u tom neslavnom društvu zatekla zbog svog kompliciranog ustroja u kojemu se ne zna što radi koja razina vlasti i u kojemu nema potrebne koordinacije sigurnosnih i obavještajnih služba.

Mektić je novinarima u Sarajevu kazao kako se BiH još 2009. posebnim akcijskim planom obvezala ispuniti uvjete i standarde bitne za sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma te s tim uskladiti svoj pravni i institucionalni okvir.

"BiH se čitavo vrijeme ponašala neodgovorno ne ispunjavajući svoje obveze", kazao je Mektić podsjećajući kako nije na vrijeme izmijenjeno kazneno zakonodavstvo da bi se točno znalo tko je za što nadležan kada je riječ o sprječavanju pranja novca i sumnjivih financijskih transakcija. Problem je bio u stajalištima vlasti Republike Srpske koje su kao i u nizu sličnih slučajeva inzistirale na ovlastima entiteta na štetu države. 

Kada su ti uvjeti ipak ispunjeni Međunarodna radna skupina za financijske mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF) već je izdala nove upute koje je također valjalo slijediti što je i učinjeno no ponovo sa zakašnjenjem. Kako je pojasnio Mektić, FATF je nakon toga odlučio preporučiti zadržavanje BiH za "sivoj listi" do kraja 2016. kako bi se osiguralo da će ona u cijelosti poštovati usvojene standarde.

"Išlo se s pričom 'lako ćemo, mi ćemo donijeti akcijski plan, neće to nitko ozbiljno shvatiti, nama će netko gledati kroz prste, nama će netko nešto oprostiti' pa smo došli do toga da prošle godine budemo na 'crnoj listi'", kazao je Mektić podsjećajući kako je MONEYVAL jedno vrijeme tretirao BiH poput Sjeverne Koreje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.