Politika

Crna Gora je pregovore s Europskom unijom počela 2011.

Crnogorski parlamentarni izbori u listopadu

Crnogorski parlamentarni izbori u listopadu

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odredio je 16. listopada kao datum parlamentarnih izbora koje se smatra ključnima za težnje te države za članstvom u Europskoj uniji i NATO savezu.

Crna Gora je pregovore s Europskom unijom počela 2011., a u NATO je pozvana u prosincu prošle godine, no kako bi napredovala na putu prema članstvu u te dvije organizacije mora riješiti problem korupcije te pokazati kako je njezin izborni proces pravedan i transparentan.

Vujanović je svoju odluku najavio u ponedjeljak kratkim priopćenjem.

Parlamentarni izbori se u Crnoj Gori održavaju svake četiri godine, a posljednji su bili u listopadu 2012. godine.

Vladu premijera Mile Đukanovića kritiziraju i oporba i EU zbog navodne izborne prijevare i zloporabe položaja što uključuje korištenje državnog novca za izbornu kampanju vladajuće stranke.

I vlada i Đukanović, koji Crnu Goru s kratkom stankom vodi već 25 godina kao premijer ili predsjednik, odbacuju te optužbe.

Kako bi pokazali predanost transparentnosti, crnogorski parlament u svibnju je prihvatio zakon kojim se opozicijskim strankama daje nadzor nad ministarstvima financija, rada, policije i poljoprivrede, kao i nadzor nad državnim institucijama poput investicijske agencije, mirovinskih fondova i porezne uprave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.