Politika

U žarištu

Krenuo lov na kandidaturu za gradonačelnika

Krenuo lov na kandidaturu za gradonačelnika

Hoće li se oporba ujediniti, naći nekog kandidata još je nepoznanica, a vremena za dogovaranje i odlučivanje je vrlo malo

Za koji dan bit će dovršeni unutarstranački izbori u najveće dvije stranke, a tko par dana nakon toga ne bude ozbiljno krenuo u pripreme za lokalne izbore male su mu šanse da postigne uspjeh.

Za godinu dana će se održati najneizvjesniji lokalni izbori u Zadru do sada, Kalmeta je prošli put tek iz drugog pokušaja pobijedio Ivu Bilića, formalno nestranačkog kandidata SDP-ove koalicije. A Kalmeta je već odavno najavio da mu je ovo zadnji mandat, a nije ni prošli put nešto imao volje da se kandidira.

Sada odrađuje posao u iščekivanju pravomoćnosti optužnice da je zajedno sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. I da optužnica postane pravomoćna ostavku na dužnost gradonačelnika ne misli dati do pravomoćnosti presude, a to sigurno neće biti kroz narednih godinu dana. 

Grize li uistinu Kalmeta za županijski HDZ?

U sjeni tog iščekivanja traju borbe za Kalmetino nasljeđe. Štoviše, priprema se njegovo potpuno političko umirovljenje. Što bi drugo značilo promoviranje kandidature iznenadnog ministra Darija Nakića za predsjednika županijskog HDZ-a kad je već Kalmeta najavio namjeru zadržavanja njemu najvažnijeg političkog položaja?

Nakić bi trebao Karamarku poslužiti za ispitivanje svog političkog utjecaja u jednoj od najjačih županijskoj organizacija HDZ-a, a to je neko dugoročno pripremanje terena. Koliko Kalmeta uistinu grize da ostane na čelu županijskog HDZ-a vidjet će se po oštrini okršaja s Nakićem, jer možda je sve to samo gluma u cilju "časnog odlaska" sa scene. 

Dukić ili Longin?

Moglo bi se ipak reći kako ispitivanje snaga između Karamarka i Kalmete odvija već i na terenu kandidatura za gradonačelnika Zadra. Kalmetina struja je već istaknula ginekologa dr. Branka Dukića za ravnatelja zadarske bolnice, čim je preuzme Županija. A ravnateljsko mjesto u Bolnici je dosta puta dosad bilo odskočna daska za neku fotelju (gradonačelnika ili ministra).

Iako je vijećnik u Gradskom vijeću njegovu boju glasa ne znaju ni novinari koji prate sjednice, ne zna se puno kakvi su mu stavovi. Valjda u HDZ-u procjenjuju da će zbog popularnosti među pacijenticama dobiti dosta glasova, a s ostalom javnošću će valjda znati komunicirati bar kao premijer Orešković?

S druge strane se već u nekoliko navrata medijski sasvim ozbiljno programatskim intervjuima predstavio dožupan Božidar Longin. Istina, ne otvoreno kao kandidat za gradonačelnika, no nakon neispunjene ambicije da postane ministar prometa zasigurno bi mu bilo draže da ga stranka kandidira za gradonačelnika Zadra nego da, recimo, ode ponovno u Zagreb, sada na čelno mjesto u Hrvatskim šumama. Ta pozicija je vjerojatno financijski potentnija, ali biti prvi u svom gradu je ipak nešto posebno. A osim toga Karamarkov je prijatelj još od studentskih dana, što se itekako vidi po njegovim sudjelovanjima u Karamarkovom timu.  

SDP-ove trostruke muke

S druge strane u SDP-u se još ni iz daleka ne može naslutiti tko bi mogao biti istaknut za kandidata za gradonačelnika. Trebaju riješiti u kreatkom roku tri stvari - unutastranačke odnose, pripremiti koaliciju i naći kandidata.

Bilo bi za očekivati da će uskoro nakon odrađenih stranačkih izbora konačno biti razriješen sukob između županijskog i gradskog SDP-a koji traje od dolaska Renate Sabljar Dračevac na čelno mjesto u županiji, pogotovo stoga što je bila za Komadinu. Rješavanje tog pitanja je važno i za potencijalne koalicijske partnere SDP-a na lokalnoj razini. A onda slijedi nalaženje kandidata za gradonačelnika.

Sabina Glasovac je vjerojatno svjesna da ne može dobiti neku veću podršku izvan svog kruga ni u samom SDP-u, a kamo li među potencijalnim političkim partnerima te građanima. Ne toliko stoga što nije fetiva Zadranka, već više zbog toga što iza sebe još nema nekih prepoznatljivih rezultata. Ingrid Antičević Marinović još od poraza od Vrančića na izborima 2009. ne pokazuje afinitete za vraćanje na lokalnu scenu, više joj leži uloga najistaknutije zadarske saborske zastupnice. Možda će joj ipak dišpet proraditi između ostalog i zbog Vrančićevih ružnih riječi o njenim vražjim očima, ili da nakon odlaska Kalmete ipak pokuša?

Hoće li se oporba ujediniti, naći nekog kandidata još je nepoznanica, a vremena za dogovaranje i odlučivanje je vrlo malo. Iskustvo s Ivom Bilićem pokazuje da je u Zadru ipak moguća pobjeda sadašnje oporbe, uz pažljivije pripreme i nalaženje kandidata koji bi bio ne samo stručan nego bi mogao prikupiti glasove centra, mladih i bio narodski tip. Može li oporba naći takvog kandidata?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.