Politika

Turski predsjednik

Erdogan bi dao državljanstvo izbjeglicama

Erdogan bi dao državljanstvo izbjeglicama
AP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da će dio Sirijaca i Iračana kojih je više od tri milijuna izbjeglo u Tursku, primiti u državljanstvo, ne navodeći točan broj ljudi koji bi bili obuhvaćeni tom mjerom

"Naše ministarstvo unutarnjih poslova upravo radi na tome i u okviru toga dio njih (Sirijaca i Iračana) će steći naše državljanstvo nakon svih nužnih provjera", rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

"Među njima ima velikih stručnjaka, inženjera, odvjetnika, liječnika. Iskoristimo to", pozvao je. "Umjesto da im dopuštamo da rade na crno, dajmo im priliku da rade kao građani, kao djeca ove zemlje", istaknuo je.

Turski predsjednik nije rekao kada će se odluka donijeti, ali je rekao da je "naše ministarstvo unutarnjih poslova spremno donijeti takvu odluku u bilo kojem trenutku".

"Pogledajte zapanjake"

Više od tri milijuna Sirijaca i Iračana koji su pobjegli iz svojih ratom zahvaćenih zemalja, sklonili su se u Tursku, navodi turska vlada.

Erdoganova najava dolazi u času kada su veze Turske i Europske unije koje su potpisale ugovor o migrantima, prolaze burnu fazu nakon propalog puča u srpnju za kojim su uslijedile čistke velikih razmjera.

"Pogledajte zapadnjake", podrugljivo je komentirao turski predsjednik u svom govoru u petak: "Počinju raditi računicu ako moraju primiti 100, 300 ili 500 izbjeglica".


Reci što misliš!