Politika

Prva sjednica

Premijer Orešković poručio: Stay calm, ministri uglavnom najavili zapošljavanja

 Premijer Orešković poručio: Stay calm, ministri uglavnom najavili zapošljavanja

Prva sjednica Vlade Tihomira Oreškovića okupila je sve ministre, osim ministra branitelja Mije Crnoje. Na dnevnom redu osam je točaka, a sjednica je počela izvješćem svih ministara o stanju u resorima.

Čini se da nitko nema nikakve značajne zamjerke na svoje prethodnike, a prema onome što se moglo čuti, otvorene su i opcije novih zapošljavanja.

Premijer Tihomir Orešković otvorio je prvu sjednicu Vlade savjetom koji je nedavno dobio.

"Stay calm and govern on, to bi se moglo prevesti: ostati mirni i vladaju na. To je dobra i dobrodošla poruka za nas," rekao je premijer Orešković. Usvojen je potom dnevni red uz jednu dopunu, a premijer Orešković započeo sjednicu prvom točkom i izvješćem ministara nakon što su se upoznali sa svojim resorima.


"Ukratko bi tražio da idemo oko stola i vidimo kakvo je stanje u resorima," kaže Orešković. Značajnih zamjerki na prethodnike nije bilo. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je da je procjena ljudi unutar Ministarstva da se s prošlogodišnjim proračunom može funkcionirati i ove godine. Ima 1098 zaposlenika, što je manje nego je predviđeno, rekao je Kovač.

"Još ima prostora za zapošljavanje, sistematizirano je 1344 radnih mjesta," rekao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Ministar obrane Josip Buljević izvijestio je kako oružane snage funkcioniraju bez većih problema, dok je slično i u MUP-u. Ministar Vlaho Orepić pritom se osvrće na migrantsku krizu i najavljuje.

"Ovdje želim naglasiti da je otprilike u grubo rečeno, 611 tisuća migranata prošlo gledajući jutarnje izvvješće. I evo jedna malo optimističnija vijest, možda ću uspjeti organizirati da migranti uopće ne staju u Hrvatskoj nego da samo budu u tranziciji, ako uspijemo dogovoriti," rekao je ministar Orepić.

Zadovoljna svojim ministarstvom je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović koja također kaže da će, s obzirom na reformske planove biti potrebno dodatno zapošljavanje. Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na niz aktivnosti provedenih u njegovom resoru za vrijeme prošle Vlade - od fiskalizacije, predstečajnih nagodbi, ali istaknuo i kako su se dogodile brojne promjene u poreznom sustavu što, smatra, treba popraviti.

"Da i naša jedna od osnovnih zadaća mora biti jačanje porezne sigurnosti, već spomenute česte izmjene samo u prošloj godini na to ukazuju," kazao je ministar financija Zdravko marić. Na Vladi će se danas donijeti i odluka prema kojoj će u kategorije štićenih osoba ući potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov, članovi njihove obitelji i njihovi roditelji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.