Politika

Nova vlada

Radin: Dio manjinskih zastupnika neće glasovati za vladu

Radin: Dio manjinskih zastupnika neće glasovati za vladu

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin najavio je u petak u Hrvatskom saboru da dio zastupnika nacionalnih manjina neće glasovati za novu Vladu jer, po njihovu mišljenju, mandatar Tihomir Orešković nije pokazao spremnost na suradnju.

"Gospodine mandataru, da ste kucali na vrata manjina, naišli biste na otvorena vrata, otkrili biste da zapravo postoji spremnost, ali niste, barem ne dovoljno", kazao je Radin u ime kluba u kojem su šestorica zastupnika nacionalnih manjina.

Dodao je kako su stranke vladajuće većine pregovarale s manjinama, ali da ti pregovori nisu dovedeni do kraja.
"Navodno nije bilo vremena i mi to razumijemo i uvažavamo, ali naši programi su kod vas, prijatelji iz Domoljubne koalicije. I sa zadovoljstvom ćemo pristupiti njihovom zajedničkom proučavanju. I tada će se, ali tada, stvoriti pretpostavka da glasamo za povjerenje ove Vlade. Vjerujemo da ćemo prilikom izglasavanja proračuna postići dogovor i da podržimo ovu Vladu u potpunosti", kazao je Radin.
Dodao je da se analizi i potpisivanju sporazuma koje su ponudile manjine može pristupiti već od ponedjeljka.

"Mi smo spremni za pregovore i za razgovore i zato kažemo samo 'doviđenja' u ovom trenutku ovoj Vladi iliti 'goodbye' i 'arrivederci' do skoroga", zaključio je.

Saborski HDZ odbacio je žestoke oporbene kritike na račun nove Vlade i njenog programa, poručivši joj da nije iznijela ni jedan valjan argument. Svjedoci smo pokušaja diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta, kazao je Ivan Šuker, predbacujući oporbi da se još nije pomirila što se Most, umjesto Hrvatskoj raste, priklonio Domoljubnoj koaliciji.

Izostanak oporbenih argumenata Šuker pripisuje i podacima na koje upućuje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u ispravljanju makroekonomskih ravnoteža. Ističe da s politikom kakvu je vodila bivša Milanovićeva Vlada, Hrvatsku u 2017. očekuje rast javnog duga na razinu preko 93 posto BDP-a.

Milanovićeva je Vlada 2011. preuzela državu sa 61 posto udjela javnog duga u BDP-u, on će danas biti preko 91 posto, upozorava Šuker i ističe da ni jedna država u Europi nije imala takav rast javnog duga. Javni je dug u protekle četiri godine narastao za 100 milijardi kuna usprkos "brutalnom" poreznom opterećenju građana i gospodarstva, kaže Šuker. U istom je razdoblju, kaže, izgubljeno oko 80 tisuća radnih mjesta, a 100 tisuća mladih otišlo je preko granice.

Replicirala mu je Ingrid Antičević-Marinović, ustvrdivši da bi potvrđivanje vlade bio svečani čin "da su druge okolnosti i da su zastupnici prethodno upoznali mandatara".
"Možemo se kladiti može li mandatar bez papira identificirati svaku ponaosob osobu za koji je resor zadužena i kako se zove. Ja mislim da ne može i u tome je najveći problem", kazala je Antičević-Marinović.

Ivan Kovačić u ime Mosta je pozvao oporbu na konstruktivnu kritiku, zamolivši da to bude bez uvreda i svađa.

Podsjetio je i na resore koje je Most zatražio rekavši kako su u njima htjeli pokazati pokazati odgovornost.

Iz oporbenih redova uzvratili su mu citiranjem zbog izjave koju je tijekom kampanje potpisao i ovjerio čelnik Mosta Božo Petrov, a u kojoj tvrdi da neće u koaliciju ni s ljevicom ni s desnicom kao i da će u suprotnom podnijeti ostavku.
Kovačić, međutim, na replike nije želio odgovarati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.