Politika

Ekspresni rad

Sjednica tehničke vlade: Radimo reforme i to će se sigurno nastaviti i dalje

 Sjednica tehničke vlade: Radimo reforme i to će se sigurno nastaviti i dalje

Četiri dana od parlamentarnih izbora na političkoj se sceni rješavaju stranački rebusi i križaljke ne bi li se došlo do parlamentarne većine. U fokus stranke u pregovorima stavljaju reforme i ekonomiju o čemu se danas govorilo i na sjednici tehničke Vlade.

Prva sjednica tehničke Vlade nakon parlamentarnih izbora odrađena je ekspresno. Među 10 točaka dnevnog reda predstavljeno je i Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi i posebnih preporuka Vijeća za države članice od srpnja do rujna ove godine.

"Ovih dana se jako puno spominju reforme pa bih htio barem nešto reći o ovom Izvješću...", rekao je uvodno potpredsjednik Vlade Branko Grčić aludirajući očito na MOST koji upravo na provođenju reformi inzistira.

Naglasio je da je u Izvješću naveden čitav niz stvari koje su izvršene u potpunosti s Nacionalnim programom reformi koji je usklađen s Europskom komisijom u nekoliko ključnih područja.

"To znači u jačanju fiskalnog okvira i u cilju smanjenja deficita i zaustavljanja rasta javnog duga, zatim u području učinkovitosti mirovinskog sustava, smanjenju fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu koji je naravno opterećen i nekakvim zaostacima i dugovima, u području reforme sustava socijalnih naknada, u području poboljšanja funkcioniranja javne uprave, ali isto tako i javnih poduzeća", kaže Grčić.

Podsjetio je da su doneseni određeni akti poput izbora profesionalnog managmenta u javnim poduzećima ali i smanjenje administrativnih opterećenja i troškova poslovanja poduzeća koji idu u prilog jačanju poslovnoj klimi i konkurentnosti. Sve je to dio procesa koji će nas u narednom razdoblju pomicati na listi konkurentnosti, nada se Grčić.

"Prema tome, radimo reforme, radimo to u skladu sa svim onim što smo uskladili s Europskom komisijom i taj proces će se sigurno nastaviti u narednom razdoblju", rekao je Grčić.

Imamo reforme, pokazali smo da ih radimo, i ovo je velika reforma kad je riječ o švicarskom franku, poručuje ministar financija Boris Lalovac. No hoće li situaciju kad je o ekonomiji riječ otežati trenutna politička pat pozicija u zemlji? Za Lalovca u fokusu je samo jedno.

"Pa mislim da će svakako biti zanimljivo donijeti novi proračun. To je ono na što sam ja najviše fokusiran, znam koji su novi izazovi pred nama, znam kakvo je trenutno stanje budžeta. U pozitivnom smo plusu, pogotovo što se tiče PDV-a i drugih priljeva. Ja sam samo fokusiran na proračun i nadam se da će ova Vlada nastaviti to raditi. Imamo mjere...", rekao je Lalovac.

Ima još puno posla i nadam se da ćemo ga nastaviti raditi, bez eksperimenata poručuje Lalovac misleći pritom na ideju MOST-a o devalvaciji kune.

"Nisam za eksperimente. Ljudi koji imaju švicarac dobit će eure, drugi koji su u eurima, kako to riješiti... Nisam za eksperimente. Ja sam za to da radimo korak po korak, ozbiljno, studiozno, da razgovaramo. Nisam za nikakve šok terapije. Doktrina šoka u Hrvatskoj ne bi uspjela", rekao je Lalovac. O devalvaciji ništa dobro ne misli ni HDZ-ov Goran Marić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.