Politika

Izbjeglička kriza

Njemačka uvodi privremene kontrole na granici s Austrijom, Juncker zabrinut

Njemačka uvodi privremene kontrole na granici s Austrijom, Juncker zabrinut

Njemačka je uvela privremene kontrole na granici s Austrijom i zaustavila željeznički promet s tom zemljom, dok je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u telefonskom razgovoru s kancelarkom Angelom Merkel izrazio zabrinutost zbog budućnosti europskog sustava otvorenih granica.

Berlin je odlučio ponovno uvesti granične kontrole, reagirajući tako na izbjegličku krizu. Tim se potezom krši Schengenski sporazum o otvorenim granicama EU-a, piše u nedjelju njemački Bild.

"Njemačka ponovno uvodi privremene kontrole na unutarnjim granicama EU-a. Počet ćemo s Austrijom", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na konferenciji za novinare

"Cilj tim mjera je ograničiti sadašnji priljev ljudi u Njemačku i vratiti se na standardne procedure kada uđu u zemlju", dodao je.

De Maiziere nije pojasnio kako će granične kontrole točno izgledati.

Istovremeno, direktor njemačkih željeznica rekao je svom austrijskom kolegi da Njemačka zaustavlja željeznički promet iz Austrije, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica austrijske željezničke tvrtke OeBB.

Odlukom njemačkih vlasti zabrinut je predsjednik EK-a Juncker. "Upravo sam razgovarao s kancelarkom Merkel. Složili smo se da bi granice među zemljama članicama EU-a ostale otvorene, potrebno je više solidarnosti u odnosu prema izbjegličkoj krizi", napisao je na Twitteru Juncker, aludirajući na zajedničke napore Komisije i Njemačke da se tražitelji azila raspodjele među zemljama članicama.

Oko 13.000 izbjeglica i tražitelja azila stiglo je u subotu u Muenchen, a do nedjelje poslijepodne stiglo ih je još 3000.

Bild piše i da su bavarske vlasti od savezne policije zatražile pomoć te da će policija onamo poslati 2100 pripadnika snaga reda kako bi pomogli u osiguranju granica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.