Politika

Reakcije

Antičević Marinović: Ustavni sud u slučaju Sanader još jednom je prekoračio ovlasti

 Antičević Marinović: Ustavni sud u slučaju Sanader još jednom je prekoračio ovlasti

Dan nakon objave odluke Ustavnog suda o ukidanju presude Ivi Sanaderu u slučajevima Ina-Mol, te Hypo, u kojem ga se tereti za ratno profterstvo, postavlja se pitanje je li najviše pravosudno tijelo rušenjem presude u slučaju Hypo ujedno srušilo i sam Ustav u dijelu u kojem se kaže da ratno profiterstvo ne zastarijeva.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je, između ostalog, naveo kako ni Županijski, ali ni Vrhovni sud nisu ispitali je li zloporaba položaja i ovlasti za što se u slučaju Hypo teretilo Sanadera, bila na snazi na dan kada je nastupila na snagu promjena Ustava u lipnju 2010. o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva. Drugi riječima, Ustavni je zauzeo stav da se za ratno profiterstvo može kazneno goniti samo ako do 2010. godine nije nastupila zastara.

SDP-ova Ingrid Antićević Marinović, koja je prije pet godina glasala za promjenu Ustava, smatra kako je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti.

"Nije u nadležnosti Ustavnog suda da ispituje ustavnost Ustava. Hrvatski sabor je zakonodavna u ustavotvorna vlast. Prema tome, to su prerogative koje isključivo pripadaju samom Hrvatskom saboru, jedinom zakonodavnom tijelu, ali jednako tako i tvorcu samog Ustava", rekla je Antičević Marinović.

Ovako ispada, nastavlja Antičević Marinović, da nismo ni trebali mijenjati Ustav.

"Nego je to dovoljno promijeniti zakonom da se produlje zastarni rokovi za one slučajeve u kojima nije nastupila zastara. Ali mi smo mijenjali Ustav upravo da se omogući procesuiranje osoba koj su sudjelovale u ratnom profiterstvu čak i onda kada je nastupila po ondašnjem zakonu zastara", rekla je Antičević Marinović.

Budući da je u postupku za Fimi mediju bivši premijer nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, bez obzira na odluku Ustavnog suda u ova dva slučaja, on će do daljnjeg ostati u Remetincu. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović međutim ističe možda da ne još dugo.

"On je tamo dobio kaznu već od pet godina, međutim, uskoro mu ističe maksimalni rok pritvora tako da bi on po meni trebao izaći krajem osmog mjeseca a i na kraju krajeva nadamo se i povoljnom ishodu ove naše žalbe na tu presudu", rekao je Prodanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.