Politika

Vlada o Zakonu o nasilju u obitelji

Vlada o Zakonu o nasilju u obitelji

Vlada će u Sabor uputiti Nacrt prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji bi trebao više brinuti o žrtvi...

U sjeni nedavnih događaja kad su muževi ubili svoje supruge, Vlada će danas pokušati ispraviti neke propuste u propisima koji reguliraju pitanje nasilja u obitelji.

Očito je, priznao je u intervjuu za Media servis, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić da nije dovoljna suradnja policije, sudova i centara za socijalnu skrb. Poboljšana je svijest o nasilju i zadnjih godina raste broj prijava, rekao je ministar.

"Međutim, ove tragedije koje su se dogodile u kojima je policija privela prekršitelja, ali u ovom zakonskom okviru nemamo najbolju mjeru za zaštitu žrtava", rekao je Ostojić. Tragedije se ne mogu spriječiti, ali bi prevencija trebala biti bolja, rekao je Ostojić i podsjetio da je ranije bilo moguće nasilnika zadržati i do 72 sata.

"To je moglo pomoći takozvanom hlađenju takvih osoba", objasnio je ministar unutarnjih poslova.

Zakonom se propisuju obveze za nadležna tijela u postupanju prema žrtvi, moraju biti obzirni, poučiti žrtvu o njenim pravima na razumljiv način i uvjeriti se da je pouku o pravima žrtva razumjela, te skrbiti o njenim pravima tijekom postupka.

Posebna prava propisana su za dijete žrtvu nasilja u obitelji. Mijenja se definicija nasilja u obitelji kako ne bi bilo preklapanja između prekršaja i kaznenog djela.

Propisuje se i primjena zakona ne samo na članove obitelji nego i na bliske osobe. Osnovat će se Povjerenstvo za praćenje rješavanja slučajeva nasilja u obitelji, a novost je i da će se prikupljati statistički podaci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.