Politika

Istraživanje Crobarometra

HDZ-u pada potpora birača, SDP u blagom rastu

HDZ-u pada potpora birača, SDP u blagom rastu

Rejting HDZ-a pada, dok popularnost SDP-a raste, pokazuje istraživanje Crobarometar koje je provedeno od 1. do 15. svibnja na 967 ispitanika, javlja N1info

Prema ovomjesečnom istraživanju Crobarometru, koje agencija Ipsos Puls provodi za Novu TV, HDZ podržava 29,4 posto birača, a SDP ima podršku 21,1 posto birača. Iako je razlika između najveće oporbene i vladajuće stranke i dalje pozamašna, ovakvi rezultati ipak predstavljaju oporavak s obzirom na istraživanje objavljeno prije mjesec dana.

HDZ pao za dva posto

U travnju je, naime, prema Crobarometru SDP pao za čak četiri posto s obzirom na ožujak, te ga je podržavalo samo 18,8 posto birača. HDZ je prema travanjskom istraživanju imao potporu 31,s posto birača, što znači da mu je stranci Tomislava Karamarka u zadnjih mjesec dana rejting pao za gotovo dva posto.

Kada se u obzir uzme mogućnost statističke pogreške, ispada da HDZ ima podršku birača u rasponu od 26 posto do 32,8 posto, dok se SDP-ov raspon s obzirom na statističku pogrešku kreće od 18,1 posto do 24,1 posto.

Rejting pada Živom zidu, ORaH-u i MOST-u

Prema istraživanju Crobarometar, popularnost pada i manjim strankama: rejting Živog zida je na 8,3 posto (prije mjesec dana imali su 13,9 posto), a ORaH je na 7 posto (što je pad od 0,7 posto s obzirom na prošli mjesec). To su ujedno i jedine stranke koje prolaze izborni prag od pet posto.

Popularnost se topi i MOST-u Bože Petrova, koji prema Crobarometru ima 3,2 posto podrške, što je za jedan posto manje nego u travnju. Potpora se topi i stranci Milana Bandića, koju podržava 2,3 posto birača. BuZ je na 1,6 posto, a istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,5 posto. HSU je na 1,3 posto potpore, a na jedan posto su Laburisti, Reformisti i HSP. Neodlučnih birača je 14,1 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.