Politika

Bugarska i Rumunjska ispunjavaju sve šengenske kriterije - bugarski predsjednik

Bugarska i Rumunjska ispunjavaju sve šengenske kriterije - bugarski predsjednik

Rumunjska i Bugarska ispunjavaju "sve kriterije" za ulazak u šengenski prostor i "nije pravedno" što im se to ne dopušta, ocijenio je bugarski predsjednik Rosen Plevneliev u razgovoru koji je u srijedu objavila austrijska agencija APA.

 

"Ispunjavamo sve kriterije i štitimo naše granice bolje od mnogih drugih država članica. To možemo dokazati i očekujemo da države članice uskoro donesu odgovornu odluku", rekao je tijekom posjeta Beču.

"Protivno je europskim propisima da Bugarska i Rumunjska ne dobiju ono na što imaju pravo iz unutarnjopolitičkih razloga u drugim državama članicama", dodao je.

"Šengenski prostor nema ništa s politikom. On se temelji na objektivnim kriterijima. To je bio slučaj za sve druge države koje su u njega ušle", rekao je, ističuči da "nije pravedno" da se Bugarsku i Rumunjsku tretira drukčije.

Zadnja izvješća Europske komisije i Europskog parlamenta potvrdila su po njemu da su dvije zemlje zrele za integraciju.

Šengenski prostor obuhvaća 26 država. Bugarskoj i Rumunjskoj pristup je blokiran 2011. Neke članice, poput Nizozemske, smatraju da moraju učiniti više u pogledu borbe protiv korupcije i sigurnosti granica. Plevneliev smatra da su to i učinile.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je 9. ožujka da je spreman nastaviti razgovore sa Sofijom i Bukureštom u tom pitanju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.