Politika

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovao

Usvojeno 28 amandmana zastupnika Picule

Usvojeno 28 amandmana zastupnika Picule

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) danas je glasovao o Izvješćima o napretku Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije u Bruxellesu.

U kompromisnu verziju amandmana na izvješće o Srbiji, usvojen je amandman zastupnika Tonina Picule da Srbija „u potpunosti i konstruktivno provede bilateralne sporazume sa susjednim zemljama te riješi otvorena bilateralna pitanja". Naglašava se i važnost poboljšanja provedbe Sporazuma EU-Srbija o stabilizaciji i pridruživanju te potreba aktivnog i konstruktivnog pridonošenja napretku BiH prema europskim integracijama.

„Srbija ima ozbiljnu priliku da aktivnom politikom, u okviru pregovora o članstvu s EU, korigira i unaprijedi mnoga područja unutarnjeg političkog ustroja, ali i mnogo više nego ranije doprinese regionalnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu. Što se tiče kompleksa poštivanja ljudskih prava, ona će se i u Srbiji najbolje testirati na položaju manjinskih zajednica", poručio je zastupnik Tonino Picula u svom govoru o spomenutom izvještaju.

Od uloženih dvanaest amandmana na izvješće o napretku Crne Gore, usvojeno je njih deset, među kojima se najvažniji odnose na neriješena pitanja sukcesije i odštete žrtvama rata koje još uvijek čekaju, odnosno amandmani 88 i 181. Njima se „poziva vlada da brzo riješi razgraničenje granica i pitanja sukcesije s Hrvatskom, Srbijom i Kosovom te poziva nadležna tijela da učinkovito istraže i kazne ratne zločine u skladu s međunarodnim standardima a žrtvama hitno osiguraju reparacije i pravda."

Kao šef izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, Picula je podržao Izvješće o napretku Kosova, zadovoljan što su usvojeni svi amandmani koje je uložio, a poziva misiju EULEX na Kosovu da djeluje učinkovitije te potpuno transparentno i odgovorno s više konkretnih rezultata na visokoj razini. Picula je amandmanom upozorio i na problem radikalizacije mladih na Kosovu od kojih se jedan dio pridružio terorističkim borcima u Siriji i Iraku, te pozvao kosovske vlasti da se učinkovitije bore protiv govora mržnje, prijetnji i poziva na nasilje. "Nova vlada treba što hitnije nastaviti s potrebnim reformama, s konkretnim rezultatima prema građanima Kosova ali i europskim i međunarodnim partnerima", komentirao je Picula.

U izvješću o napretku Makedonije usvojeno je čak sedam amandmana zastupnika Picule koji je upozorio na vrlo loše uvjete u kojima su provedeni izbori, zbog pristranog medijskog izvještavanja u korist vladajuće stranke te nedovoljnu odvojenost države i stranačkih aktivnosti.

Ukupno je usvojeno 28 amandmana zastupnika Picule. Nakon glasovanja u Odboru za vanjsku politiku, o tekstovima Izvješća o napretku koji su danas usvojeni glasovat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta idućeg mjeseca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti