Politika

Predani potpisi za gradonačelničku kandidaturu

Željko Kerum stavio Fani Horvat na začelje svoje izborne liste

Željko Kerum stavio Fani Horvat na začelje svoje izborne liste

Jučer je do 15 sati gradskom Izbornom povjerenstvu šest je gradonačelničkih kandidata predalo valjane potpise za kandidaturu, a zaprimljeno je još deset lista za Gradsko vijeće. S obzirom na to da je danas zadnji dan predaje zbirnih lista za lokalne izbore koji se održavaju 19. svibnja, ne čudi što je u prostorijama Gradskog kotara Bol, gdje je smješteno Izborno povjerenstvo, tijekom dana vladala poprilična gužva, piše slobodnadalmacija

Potpise za gradonačelničku kandidaturu predali su kandidati SDP-a s koalicijskim partnerima, HSP, Anđelka Visković, Damir Vidošević u ime Saveza za građansku i etičku Hrvatsku te HDZ s koalicijskim partnerima. Prvi su, još u utorak, svoje liste predali SDP-ovci s Ivom Baldasarom na čelu, kandidatom za gradonačelnika i nositeljem liste za Gradsko vijeće.

- Za moju kandidaturu prikupljeno je oko 2100 potpisa, a listu za Gradsko vijeće Marin Jurjević i ja sastavili smo za 10 minuta. Gradski odbor stranke listu je prihvatio, a s koalicijskim partnerima HNS-om i HSU-om pozicije na listi već su prije dogovorene prilikom sklapanja koalicijskog sporazuma, tako da tu nije bilo problema - veli Baldasar i dodaje kako je uvjeren u siguran prolazak prve jedanaestorke, a pobijedi li i povuče sa sobom prvih četvero, lista se pomiče, pa će se tako izvjesno među vijećnike ubrojiti kanidati do rednog broja 14.

Na drugom mjestu liste za Gradsko vijeće koalicije SDP-HNS-HSU je HNS-ovac Goran Kovačević, Baldasarov izbor za dogradonačelnika pa SDP-ovka Aida Batarelo, kao druga zamjenica, četvrti je Drago Davidović, direktor SDP-ove kampanje, a onda slijede redom Stanko Čudina (HSU), Boris Ćurković (SDP), Srđan Gjurković (HNS), Vesna Perak-Bone (SDP), Gojko Čepo (SDP), Ivan Banović (SDP)... Zadnji, 35. na listi je Marin Jurjević, što zapravo znači, veli Baldasar, njegov oproštaj od operativnog bavljenja politikom.

Najviše je medijske bure i prije predaje podigla lista HDZ-a za Gradsko vijeće, gdje je očito kako su prednost pred utemeljiteljima i veteranima te stranke imali koalicijski partneri - HČSP, HSP AS, i nezavisna Ljubica Vrdoljak s obzirom na pozicije na listi.

Među prvih deset na listi, polovina je HDZ-ovaca (Vjeko Ivanišević kao nositelj, drugi Petar Škorić, treći Duje Sučić, te sedmi i osmi Tomislav Prljević i Tomislav Gojo), dok je četvrti na listi HČSP-ovac Luka Podrug, peta je Ljubica Vrdoljak, deveti je Tonči Blažević (HSLS) i nezavisni Hrvoje Marušić kao deseti. Činjenica da je više od pola liste prepušteno kandidatima izvan HDZ-a nije previše uzbudila gradonačelničkog kandidata Vjekoslava Ivaniševića.

- Svi su oni bili u HDZ-u i veselimo se što su se vratili kući - kazao je i dodao kako računa da će s te liste u Vijeće ući 15 kandidata.

Listu za Gradsko vijeće obznanio je i Kerumov HGS u koaliciji s HSS-om i SU-om. Prvih šest kandidata su Željko Kerum, Jure Šundov, Mario Sičić, Marija Mladineo, Danijela Špalj, te Željko Sikirica (HSS). Osma na listi u ime SU-a je Milica Cipci. Bude li Kerum opet gradonačelnik, na njegovo upražnjeno mjesto doći će netko iz HGS-a, a lista se neće pomicati.

Zadnja na listi (35. po redu) je Kerumova nevjenčana supruga Fani Horvat, ispred nje gradonačelnikov sin iz prvog braka, Josip, a mjesto iznad Željkova sestra, Nevenka Bečić.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.