Politika

Friščićev mandat

Bajs dobio deset dana da mirno ode iz Sabora

Bajs dobio deset dana da mirno ode iz Sabora

Iako se spekuliralo o tome da bi bivši ministar turizma Damir Bajs danas mogao biti izbačen iz stranke, Predsjedništvo HSS-a stranačkom je kolegi pod suspenzijom dalo još jednu šansu te mu omogućilo da do 21. lipnja stranci vrati saborski mandat.

'Mi smo donijeli odluku da pružamo još jednu priliku gospodinu Bajsu da do 21. lipnja ispoštuje odluku Glavnog odbora koja je donesena vezano uz taj saborski mandat. Ako ne ispoštuje odluku, primijenit će se statutarne odluke i neke disciplinske odgovornosti. Što će se dalje događati i hoće li gospodin Friščić aktivirati svoj mandat... Ja se nadam i vjerujem da hoće i da će HSS djelovati preko svog saborskog zastupnika', prenio je novinarima odluku Predsjedništva HSS-a šef stranke Branko Hrg.

Naime, Glavni odbor HSS-a još prije gotovo četiri mjeseca donio je odluku da u Saboru umjesto Bajsa mora sjediti šef stranke Branko Hrg, no taj se plan ne može ispuniti dok Bajs ne podnese ostavku na mjesto saborskog zastupnika ili dok bivši predsjednik stranke Josip Friščić ne aktivira svoj saborski mandat. Podsjetimo, Damir Bajs u Saboru trenutačno sjedi kao zamjenik Friščića koji je svoj mandat stavio u mirovanje do 23. lipnja. Drugim riječima, nakon tog datuma Damir Bajs definitivno ostaje bez saborskog mandata, no pitanje je hoće li uz to ostati i bez stranačke iskaznice HSS-a.

'HSS nikoga ne izbacuje. O svom statutu i političkom djelovanju unutar HSS-a odlučuje isključivo Damir Bajs', kazao je aktualni šef stranke Hrg.

Hrg je uvjeren da će HSS i dalje biti parlamentarna stranka, jer mandat pripada Friščiću, iako o njegovom povratku u saborske klupe još nije razgovarao. 'Bio je na operaciji i rehabilitaciji i nisam ga htio maltretirati. A i nije vrijeme. Vrijeme će biti 21. lipnja', rekao je Hrg.

Što se pak tiče sudbine Damira Bajsa, Hrg se nada da će on nakon 21. lipnja biti 'redovni član, predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HSS-a, a možda i kandidat za župana'.

Do sada Bajs svoj saborski mandat nije htio mirno predati, a buduće planove novinarima nije komentirao ni nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke. Kratko je poručio da će o svemu progovoriti nakon što službeno dobije odluku Predsjedništva HSS-a.

Prema nekim spekulacijama postoji nekoliko scenarija razrješenje višemjesečne zavrzlame u HSS-u. Ako Damir Bajs poklekne i mirno preda mandat, čeka ga svijetla budućnost u stranci, no ako to ne napravi, lako bi mu se moglo dogoditi da bude isključen iz stranke. U svakom slučaju, čovjek odluke bit će Josip Friščić. On nakon 23. lipnja mora aktivirati svoj saborski mandat, no na njemu je odluka hoće li ostati sjediti u Saboru ili će dati ostavku na svoju funkciju, pri čemu bi mu kao zamjena u parlament stigao Branko Hrg. O svojim planovima danas je šutio i Josip Friščić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.