Politika

Posjet ministra

Ivan Vrdoljak: Ne želim biti Cezar i rušiti na tisuće objekata

Ivan Vrdoljak: Ne želim biti Cezar i rušiti na tisuće objekata

Zadarska županija najsporije rješava zahtjeve za legalizaciju objekata, tvrdi Vrdoljak

Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar pokazala se nedovoljno velikim prostorom za sve one koji su sinoć stigli na tribinu o novim izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kako bi dobili priliku komunicirati s ministrom graditeljstva i prostornog planiranja, Ivanom Vrdoljakom.

Nakon protokolarnog dijela, u kojem je ministar posjetio zadarskog župana Stipu Zrilića i sastao se sa sudionicima okruglog stola u Županijskoj gospodarskoj komori, HNS-ov ministar susreo se s građanima koji su za njega imali brojna pitanja.

Među pitanjima koja su građani postavljali ministru najviše je bilo onih o legalizaciji objekata unutar 70 metara od morske obale, za koje ministar kaže da ih ima oko 30 tisuća. Spomenut je i nedovoljan broj građevinskih inspektora, te problem objekata u koje je investirala lokalna samouprava.

''Toliko je primjera koji govore da ne živimo u uređenoj zemlji. Nitko ne zna točan broj nelegalno izgrađenih objekata u Republici Hrvatskoj. Sve što ne možemo ili ne želimo legalizirati, morat ćemo srušiti, a cilj izmjena Zakona o legalizacijije prije svega jednostavnost provedbe, efikasnost, te pravednost, a kategorizaciju ćemo uvesti da bi pojednostavnili i pojeftinili provedbu Zakona. Ne želim biti nikakav Cezar i rušiti na tisuće bespravnih objekata, ali moramo zemlju dovesti u red,'' kazao je Vrdoljak.

Napomenuo je i to kako je do sada Zadarska županija bila prilično neorganizirana, jer je u Zadru trenutačno 11.000 neriješenih predmeta, a tek prije nekoliko tjedana napisana su prva rješenja o legalizaciji objekata.

''Za nekoliko mjeseci kada na snagu stupe izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i kada krene veliki broj zahtjeva za legalizaciju - doći će do kolapsa jer upravni odjeli po gradovima i u županiji s ovim kapacitetima neće to moći riješiti", upozorio je ministar Ivan Vrdoljak.

"Samo u ovoj godini zaključno s 15. ožujkom županijski Odjel zaprimio je dodatnih 1.369 zahtjeva za legalizaciju, niti jedan nije riješen, a 6 ih je odbijeno. Zadarska županija je otprilike godinu dana u zakašnjenju, a samo se tijekom ljeta može po aktualnom Zakonu očekivati na tisuće i tisuće novih zahtjeva. Što će se tada dogoditi?" pita se Vrdoljak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.