Politika

Kandidat za predsjednika

Jelinčić:'Hrvatska nema pravo na Istru, Čakovec i dio lijevo od Mure'

Jelinčić:'Hrvatska nema pravo na Istru, Čakovec i dio lijevo od Mure'

Zmago Jeličić obavio je svoju kandidaturu za predsjednika Slovenije, a tim povodom dao je intervju za Delo. U njemu je, između ostalog, rekao su za većinu slovenskih problema krivi povijesni usudi te Vatikan i komunisti, kao i susjedni Hrvati jer se, prema njegovim tvrdnjama, Slovenija bez njih nikad ne bi našla u Jugoslaviji, piše 24sata .

- Vatikan se bojao da će Hrvati kao katolici biti preslabi u odnosu na Srbe i pravoslavlje pa su i Slovence uključili u tu tvorevinu, rekao je Jelinčić.

Zaključio je i da Slovenija danas nije cijenjena u međunarodnoj politici niti je dio razvijenog zapadnog svijeta, a sve zbog Vatikana koji je spriječio nastanak samostalne Slovenije 1918. i komunista i njihovih nasljednika koji njezinu emancipaciju i razvoj onemogućuju i danas.

U intervjuu je izrazio i nezadovoljstvo stupnjem demokracije i državnosti koje je Slovenija postigla u zadnja dva desetljeća.

- Danas smo po demokratizaciji iza Hrvatske i Srbije. One se demokratiziraju, a Slovenija se balkanizira, rekao je Jelinčič.

Najavio je da će, ukoliko on pobijedi na izborima, Slovenci u školama učiti da su stari državotvorni narod koji je još u 9. stoljeću sklopio ugovor s Bavarcima, kao i da slovenski nacionalni prostor obuhvaća nekoliko susjednih država.

Sloveniju namjerava preurediti u federalnu državu s pokrajinama po uzoru na Austriju. Sa susjednim država pokrenut će pregovore o granici.

- Hrvatska nema pravo na Istru, Čakovec i sporno područje lijevo od Mure, rekao je Jelinčić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.