Politika

U razgovoru za Globus

Čačić: Život će dodatno poskupjeti, a plaće neće rasti

Čačić: Život će dodatno poskupjeti, a plaće neće rasti

Nisam među najnepopularnijima, ja sam apsolutno najnepopularniji. I to mi nimalo ne smeta, rekao je Čačić o svojem rejtingu u javnosti

U razgovoru za Globus ministar Čačić istaknuo je da će dodatno poskupjeti život u Hrvatskoj te da ćemo iduće godine još teže živjeti. 'Realne plaće neće rasti. Zapošljavanje zbog naslijeđenog pada kojemu sada svjedočimo prosječno do kraja godine neće rasti. Nakon što pokrenemo ciklus, još moramo držati na oku rast plaća ako želimo biti konkurentni. Ako želimo biti zemlja koja je u stanju platiti svoj ručak. Što sada nismo', pojasnio je Čačić.

Za Dalmacijavino je Čačić istaknuo da tamo 500 radnika glumi da radi i ne želi u stečaj! A imaju više direktora nego što ih ukupno treba biti zaposlenih. Prema njegovoj prognozi, Hrvatska će četiri godine morati živjeti/trošiti racionalno. 'Nakon toga imat ćemo gospodarski rast preko četiri posto, a ne ovaj jad. Bit ćemo stabilna zemlja koja će se približiti održivoj ekonomiji', ocijenio je.

O svojem rejtingu u javnosti Čačić je kazao: 'Nisam među najnepopularnijima, ja sam apsolutno najnepopularniji. I to mi nimalo ne smeta. Moramo biti svjesni činjenice da je ovo vrijeme nepopularnih odluka. Mene bi užasavalo da sam u zlatnoj sredini popularnosti. Kako to možeš biti ako si ministar gospodarstva? Moj posao je da bude najnepopularniji. Najpopularniji hrvatski političari ikad bili su Mate Granić i Đurđa Adlešič. A što su oni ikada dobili na izborima? Ništa.'

Na pitanje kako će HNS očuvati identitet unutar koalicije sa SDP-om, Čačić je odgovorio kako će eliminirati mogućnost da veći partner sebi pripiše rezultate. 'Ako HNS riješi probleme na području koje pokriva, ako riješi npr. brodogradnju, ako pokrenemo snažni poduzetnički val i osiguramo gospodarski rast, e onda ja mogu reći partnerima: 'Dečki, ne ljutite se, ali za taj rezultat je netko podmetnuo svoja leđa', poručio je Čačić.

O druženju sa šefom Vlade. 'Ne vidim se svakoga dana s premijerom, ali se čujemo svakoga dana. Vidimo se barem dva ili tri puta tjedno na sastancima u Vladi... Milanović i ja nikad ne pijemo kavu ni čaj. Kad razgovaramo, jedemo voće koje Zoran uvijek ima na stolu, obično je to grožđe. Na užem kabinetu popijem čaj jer dulje traje', otkrio je Radimir Čačić.

O kritikama Hrvatske udruge poslodavaca. 'Razumijem strah nekih poduzetnika, pogotovo onih iz sektora građevinarstva, od objave registra poreznih dužnika. To nitko od njih neće reći, ali taj strah postoji, neki iz tog sektora ne vesele se objavi poreznih dužnika jer će doći u još težu poslovnu situaciju...', pojasnio je prvi potpredsjednik Vlade. Na pitanje je li i predsjednik HUP-a Ivan Ergović među tim dužnicima, Čačić je vrlo sugestivno odgovorio: 'Vidite kako pametan zaključak. I ja preporučujem ministru financija objavu registra poreznih dužnika tek nakon što krene investicijski ciklus. Prije nego što se ide na operaciju provjerava se opće stanje organizma da pacijent ne umre zbog slabosti.'

O utjecaju MOL-a na Inu. Govoreći o razlozima svog ulaska u NO Ine, Čačić je rekao da je Hrvatska posve nezaštićena u odnosu na MOL jer, kako je rekao, Mađari od nas mogu raditi što god hoće. 'Kad u Nadzorni odbor uđe potpredsjednik Vlade i ministar financija, to će značiti da tamo sjedi i govori hrvatska država. To tako mora biti sve dok stvari ne budu uređene na način da i formalni interesi hrvatske države budu zaštićeni', kazao je Čačić.

Imamo i druge ponuđače za brodogradnju. 'Brodogradnja je hrvatske građane koštala 20 milijardi kuna, a još će ih koštati zbog jamstava. Sami sebi smo zadali zadatak da održimo brodogradnju jer mislimo da je to zadnji tako kompleksan i sofisticiran proizvod koji imamo. Ako privatizacija ne uspije do ulaska u EU te ako budemo morali vratiti 16 milijardi kuna poticaja koje Vlada nema, bit će značajnih rezova i smanjenja broja zaposlenih, ali nitko neće ostati na cesti', kazao je. Potvrdio je da uz Danka Končara i DIV postoje i drugi ponuđači.

Milošević je njegov favorit za šefa HDZ-a. 'Uvjeren sam da će se HDZ konsolidirati i stabilizirati. To je stranka koja pokriva jedan politički pol, takav pol traži jaku stranku, bez obzira kako se zvala. Meni osobno najbliži je Ivan Domagoj Milošević, jer je i on poduzetnik. Po mom sudu, Jadranka Kosor i Milošević imaju šanse drugog reda, a Darko Milinović šansu prvog reda da pobijedi. Milinović ima više kvaliteta nego što to izvana izgleda i te mu kvalitete daju šansu za pobjedu', rekao je Čačić.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.