Politika

136 glasova ZA

Sabor jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju EU

Sabor jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju EU

"Dovoljno smo vidjeli, dovoljno smo proučavali, izgovora više nemamo", zaključio je premijer Milanović

Sabor je jednoglasno, sa 136 glasova, ratificirao pristupni ugovor s Europskom unijom. U parlament su stigli svi članovi Vlade,

 

Premijer Zoran Milanović odmah na početku istaknuo je da je Unija cilj, ali i sredstvo. "Nakon 20 godina vrijeme je da zaokružimo državu i ovo je taj važan trenutak", istaknuo je premijer Zoran Milanović otvarajući saborsku raspravu i glasovanje o prijedlogu ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. "Ona je cilj jer smo odrasli bez demokracije, no i sredstvo za jaču i otporniju državu, te postizanje kvalitetnijeg života i više razine na skali indeksa sreće", dodao je premijer Milanović.

"Indeks sreće u Hrvatskoj u ovom trenutku nije visok, odnosno nepovoljan je. Indeks sreće u nekim europskim državama je visok, u nekima je strahovito nizak. Mislim da je jako važno da iz onoga što se zadnjih godina događalo u Europi izvučemo pouku. Nisu svi isti, neki upravljaju na vrlo suveren, kvalitetan, promišljen način, ako hoćete iskalkuliran i pravedan način, a neki naprosto da shvate te stvari. Dovoljno smo vidjeli, dovoljno smo proučavali, izgovora više nemamo", zaključio je premijer Milanović.

 

Pusić: Nadam se da ćemo se vlastitih zakona trajno držati

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je ovo veliki trenutak za ovu zemlju, za ovaj parlament i sve koji su od samog početka sudjelovali u na ovom projektu. Naglasila je međutim kako posla još ima. "Mi smo pod monitoringom do 1. srpnja 2013. Nadam se da smo se naučili odgovornosti u tom pogledu prema vlastitom zakonodavstvu i da ćemo se vlastitih zakona držati trajno", rekla je Pusić.

"Koliko Hrvatska treba Uniju, toliko i ona treba nas", poručio je IDS-ov Damir Kajin te dodao: "Želim vjerovati da smo sigurniji u Europi nego van nje, Europsku uniju u ovom trenutku ne treba ni idealizirati ni mistificirati, ali zasigurno treba vjerovati u te institucije".

Čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar pozdravio je ratifikaciju ugovora o pristpanju Hrvatske Europskoj uniji, no i poručio premijeru Milanoviću kako je još puno posla pred Vladom, dodavši kako se nada da je proces kadroviranja u Vladi konačno završen.

"Gospodine Milanoviću, 15 mjeseci vremena, 15 mjeseci dokaza da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju bila jedina alternativa. Ako toga ne bude, predlažem da 1. srpnja 2013. ne palimo vatromet i ne otvaramo šampanjce", rekao je Lesar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.