Politika

Bura u HDZ-u

Pašalić: I pod Sanaderovim vodstvom i danas, u HDZ-u vladaju klijentelizam i nezakonite radnje

Pašalić: I pod Sanaderovim vodstvom i danas, u HDZ-u vladaju klijentelizam i nezakonite radnje

Ivić Pašalić izazvao je pravu buru u HDZ-u najavom da se vraća u aktivnu politiku.

Nakon što je, na izbornoj skupštini stranke u Remetama, predao pristupnicu za ponovno učlanjenje u HDZ, protiv njega su istupili gotovo svi pretendenti na čelno mjesto najveće oporbene stranke. Skupština u Remetama, po direktivi s vrha stranke, čak je i poništena, te je odlučeno da će se glasanje ponoviti.

"Evidentno je da je to učinjeno samo zato što sam ja bio tamo. Koliko sam vidio i iz onoga što se kasnije moglo čuti, proceduralno i statutarno je sve bilo čisto. Očito je riječ o političkoj odluci i pritisku na ljude iz Gradskog odbora da se ta skupština poništi, iako za to nije bilo razloga.

Od priča o demokraciji pa do stvarne demokracije je dalek put. U javnim izjavama svima koji se natječu za neku dužnost u HDZ-u su puna usta demokracije, ali kad tu demokraciju treba primijeniti, svatko je shvaća na svoj način", izjavio je Pašalić u razgovoru za Index.

Vidi li se i sam u budućnosti na nekoj od funkcija unutar HDZ-a? "Funkcije u HDZ-u me ne zanimaju, funkcije nisu moj motiv. Moj je motiv da ideja da se HDZ konsolidira, da se konzervativna scena konsolidira, da ljudi unutar stranke mogu reći što misle... Ja sam zadnjih dana dobio stotine poziva dugogodišnjih članova HDZ-a. Odreda mi čestitaju, podržavaju me, kažu da im je dosta ozračja koje je stvorio Sanader, a s kojim su nastavili ovi koji su preuzeli nakon njega. Te reakcije me ohrabruju i obvezuju jer se nalazim na poziciji s koje mi je, puno lakše nego nekim drugima, reći što mislim".

Na koji je način, po njemu, Kosor vodila stranku nakon Sanadera? "Na način na koji je radio Sanader, mimo statuta, mimo regularne procedure. U tome su sudjelovali svi, uključujući i Jadranku Kosor i one koji je danas napadaju. Ona ima i pozitivnih poteza u vođenju stranke nakon Sanadera, ali do pravih promjena nije došlo".

"Nikome ne želim suditi, počevši od Sanadera pa do svih drugih. Ima institucija koje su za to zadužene. Ja mogu govoriti samo o političkom kontekstu. A smatram da su pod Sanaderovim vodstvom, uključujući sve sadašnje članove vodstva HDZ-a, vladali klijentelizam i radnje koje su bile nezakonite". 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.