Politika

Priznao da nije stručnjak

Josipović će se o ACTI savjetovati i s Anonymousima

Josipović će se o ACTI savjetovati i s Anonymousima

Predsjednik Ivo Josipović "staje na loptu" što se tiče njegove bezrezervne podrške ACTA-i te će u svome uredu održati raspravu o tom sporazumu.

"Legitimno je štititi autorska prava, ali i paziti da se bilo kojim instrumentom ne naruši sloboda komunikacije na internetu", kazao je Josipović i priznao da nije stručnjak za problematiku te je u roku par tjedana najavio raspravu u svom uredu koja će biti prenošena i na internetu.

"Na nju ću pozvati Anonymouse, koji su oštri protivnici ACTA-e te ću pozvati one koji su sa druge strane zainteresirani za tu problematiku", kazao je Josipović.

Iako milijuni ljudi u svijetu prosvjeduju zbog kontroverznog "antipiratskog" međunarodnog sporazuma ACTA, Vlada Zorana Milanović još nema stav o njemu.

"Hrvatska vlada u ovom trenutku nema službeno stajalište o ACTA-i, trenutno ne razmatra pristup tom međunarodnom sporazumu niti je to itko od nje tražio", kazao je načelnik analitike u Ministarstvu vanjskih poslova Stribor Kikerec.

Na okruglom stolu u zagrebačkoj Kući ljudskih prava predstavnici civilnog društva i medija istaknuli su da kontroverzni sporazum otvara mogućnost zlouporaba kod njegove implementacije u zakonodavstvo pojedinih zemalja, piše HRT.

"Pitanje je kako će se stvar razvijati i hoće li sporazum doći na dnevni red vlade ili ne, a to u ovom trenutku vjerojatno nitko ne može reći", dodao je Kikerec. Stručnjak za medije i internetski aktivist Marko Rakar je kazao kako se do konačne verzije ACTA " drastično razvodnila". Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta je rekao da su ACTA-om narušeni pravni standardi te da pogađa dostupnost dobara u manje razvijenim zemljama.

Medak je kazao da je riječ o jednostranom sporazumu koji štiti samo najrazvijenije države. "One su te koje praktički unilateralno guraju taj proces, naspram manje razvijenih zemalja. Čini mi se da su tu ekonomski interesi jasni. To ne znači da svaki tip međunarodne regulacije je kriv, ali mislim da je ovaj posve kriv", rekao je Medak koji je dodao da Hrvati nemaju isti pristup digitalnim sadržajima kao građani razvijenih zemalja pa piratstvo omogućuje slobodu pristupa.

S njim se slaže i Rakar. "Iako je OK štititi prava, to je iznimno štetno u trenutku dok nemamo alternativu", rekao je Rakar te dodao kako je drugi veliki problem pitanje zaštite privatnosti i temeljnih prava.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.