Politika

Proračun je štedljiviji

Milanović: Nećemo kukati i prebacivati odgovornost na HDZ

Milanović: Nećemo kukati i prebacivati odgovornost na HDZ

Nažalost, situacija je takva da u početku moramo učiniti jedino moguće – smanjiti proračunsku potrošnju, kaže Milanović

'Bilo je puno zapošljavanja na određeno. I potrebnog i nepotrebnog. Previše prekovremenih, prečesto neopravdanih, te da nam upravo zato treba zaokret za koji ne tražimo aplauz, već eventualno malo strpljenja', kazao je predsjednik Vlade, Zoran Milanović u intervjuu za Novi list.

Upitan o stanju financija u državi, Milanović je kazao kako je jasno kako se po starom ne može. 'Novo je uvijek nepoznato, ali i izazovno. Ovo je novo, idemo u određene vrste rashodovnih smanjenja u ukupnom iznosu od četiri milijarde, što se u tako značajnom iznosu do sada nikad nije dogodilo. Proračun je štedljiviji i naravno da to nije sretna situacija. Uvijek je sjajno ako možete povećavati potrošnju, ali to povećanje mora biti temeljeno na nečemu realnom.

Nažalost, situacija je takva da u početku moramo učiniti jedino moguće – smanjiti proračunsku potrošnju. To je odluka koju treba donijeti. Ona je politička, uvijek osjetljiva, ali je neophodna. Države završavaju u financijskim problemima i bankrotu u prvom redu zato što nisu spremne i sposobne iz niza razloga donijeti odluku da zaokrenu smjer. Mi smo na to spremni. Vidimo kako se to događa u cijeloj Europi. Primjeri su toliko različiti da su školski ilustrativni. Razne zemlje su se našle u sličnim problemima na koje su reagirale različito', rekao je Milanović za Novi list.

'U više navrata sam rekao da nećemo kukati i prebacivati odgovornost na prethodne Vlade, odnosno HDZ. To nema smisla niti će pokrenuti gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta. Reći ću samo to: da je stanje sjajno i da su se provodile mjere koje su se trebale provoditi, mislim da ne bismo morali smanjivati proračunsku potrošnju. Ako smo na to bili prisiljeni, onda je sve jasno', dodao je Milanović.

Premijer je također kazao kako je politika je konfliktan posao i da je na Vladi da sustav državne uprave učini efikasnim kad su u pitanju usluge prema građanima i gospodarstvu, i racionalnim kad su u pitanju troškovi. 'Ne živimo u iluziji da će se svima sviđati to što radimo, nemaju svi ista očekivanja i interese i u skladu s time i reakcije na određene odluke', zaključio je Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.