Politika

U Sabor ulaze...

Kosor izmijenila 'krvnu sliku' dosadašnjeg HDZ-a

Kosor izmijenila 'krvnu sliku' dosadašnjeg HDZ-a

Postojeće Predsjedništvo stranke čini 20 čelnih ljudi

Kreiranjem izbornih lista za parlamentarne izbore 2011. Jadranka Kosor je potpuno promijenila 'krvnu sliku' dosadašnjeg HDZ-a. Svi podaci i analize govore da će nakon Božića ove godine u zastupničkim klupama sjediti neki sasvim drugi HDZ-ovci, piše danas.net.hr

Postojeće Predsjedništvo stranke čini 20 čelnih ljudi. A s velikom sigurnošću može se izračunati da iz vrha otpada njih sedam.
Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Petar Selem, Luka Bebić, Marina Matulović-Dropulić nisu istaknuti ni na jednoj izbornoj listi, dok Ivanka Roksandić i Katarina Fuček jesu, ali na takvim mjestima (7. i 14.) da je potpuno jasno da su otpisane i da neće ući u Sabor.

Iz Središnjeg odbora stranke, tijela koje ima gotovo 200 članova, tek je četvrtina, pedesetak njih, zauzelo neko od ukupno 150-ak raspoloživih mjesta na 11 izbornih lista HDZ-a.

S obzirom na izrazito lošiji rejting koji u predizbornim anketama ima HDZ u odnosu na onaj za izbora 2007., jasno je da će stranka u sabornicu "uhljebiti" i znatno manje zastupnika. U dosadašnjem sazivu Sabora sjedilo je 65 zastupnika HDZ-a. Od njih, na listama se više ne nalazi čak njih 41!. Doda li se tome i kalkulacija da ih još devet, premda jesu formalno na listama, neće uspjeti ući u Sabor, dobiva se potpuno nova slika.

Prema anketi koju je proveo Večernji list, u budućem sazivu Sabora HDZ-ovaca će biti 44+3 (dijaspora, BiH), dakle 47. Među njima će biti samo između 15 i 18 "starih" zastupnika. Otpada, dakle oko 80 posto imena koja sada čine Klub zastupnika HDZ-a.

U Sabor će, kao stari/novi zastupnici najvjerojatnije ući: Jadranka Kosor, Gordan Jandroković, Milivoj Škvorc, Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, Josip Đakić, Josip Salapić, I. Šuker, I. Šantek, B. Vukelić, B. Kalmeta, D. Milinović, A. Kulušić, A. Sanader, B. Kutija, D. Marasović, F. Matušić, B. Bačić...

Naravno, HDZ očekuje da će, uz te "veterane" koje je probrala Kosor, u sabornicu ući još tridesetak novih zastupnika iz HDZ-a. Među njima su Davor Stier, Andrej Plenković, Damir Krstičević, Danijel Marušić, Josip Borić i Milijan Brkić. Uz to, u Sabor će i Martina Banić, Kosoričina desna ruka iz Banskih dvora.

danas.net.hr/eZd

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno