Politika

HDSSB

Umjesto Glavaša, nositelj liste Vladimir Šišljagić

Umjesto Glavaša, nositelj liste Vladimir Šišljagić

Branimir Glavaš ne želi biti nositelj liste HDSSB-a na predstojećim parlamentarnim izborima, kako bi spriječio da se cijeloj stranci onemogući sudjelovanje na izborima.

Glavni odbor stranke stoga je jednoglasno odlučio da se za nositelja izbornih lista na parlamentarnim izborima izabere predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Takav prijedlog je u pismu iznio Branimir Glavaš.

Glavaš je napisao da je iznimno počašćen odlukom da bude nositelj stranačkih lista na skorašnjim parlamentarnim izborima, ali da tu odluku, u interesu cijele stranke, u ovome trenutku ne može prihvatiti. Ocijenio je kako se iz nekih reakcija na odluku Glavnog odbora da on bude nositelj izbornih lista mogla iščitati namjera eliminacije iz izborne utrke ne samo njega osobno nego i cijelog HDSSB-a, te da objektivno postoji mogućnost višegodišnjeg uklanjanja HDSSB-a s hrvatske političke scene, a da takvu mogućnost ni pod koju cijenu neće dopustiti. Na kraju je poručio: "Vidimo se na izborima 2015. godine."

Ustavni sud: Glavaš ne može biti nositelj liste

Glavaševa je odluka uslijedila nakon što je Ustavni sud jučer objavio da stajalište Državnog izbornog povjerenstva prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove liste, ali ne i kandidat na listi na parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost. Šišljagić je izjavio da u stranci nisu iznenađeni.

"Tako nešto moglo se pretpostaviti, nakon što je HDSSB nedavno morao dodatno zatražiti odgovor DIP-a o tome može li Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na listi ili kao nositelj i kandidat liste", rekao je.

Potpora Ustavnom sudu

S mišljenjem Ustavnoga suda složili su se GONG i profesor Ustavnog prava na zagrebačkom pravnom fakultetu Branko Smerdel, javlja HRT.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.