Politika

Odluka

Hrvatska šalje još vojnika u Afganistan

Hrvatska šalje još vojnika u Afganistan

NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga

Većina saborskih klubova podržala je Vladin prijedlog da Hrvatska u mirovinu operaciju u Afganistanu (ISAF) uputi dodatnih 30 vojnika.

Da će glasovati protiv te odluke najavili su IDS i HDSSB. Misija u Afganistanu je izgubljena misija, kazao je Damir Kajin (IDS) u raspravi. Kajin smatra da bi, ako želimo da nas NATO cijeni, trebalo donijeti odluku o povlačenju iz misije. Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio kako u vrijeme dok je Hrvatska u krizi i recesiji neopravdan dodatni, i to veliki trošak za dodatni vojni kontigent u operaciji ISAF.

Iako podržavaju odluku, u SDP-u propituju smisao dodatnog angažmana međunarodne zajednice u Afganistanu. Borisa Šprema zanima hoće li se promijeniti struktura vojnika koji odlaze u Afganistan - hoće li se od RH tražiti da njezini vojnici idu u prve bojne redove. Napomenuo je i da Saboru još nije dostavljeno izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ISAF-u. Danica Hursa (HNS/HSU) smatra kako treba razmotriti novo povećanje broja vojnika, predložila je da se za školu vojne policije u Kabulu osigura 30 vojnika, ali i da ostatak kontigenta bude 290 vojnika, sukladno važećoj odluci o najviše 320 pripadnika.

Vladin prijedlog zastupnicima je predstavio ministar obrane Branko Vukelić. Pozvao je saborske zastupnike da odluče o slanju dodatnih 30 hrvatskih vojnika u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF), odnosno da u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju bude uključeno ukupno 350 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Zastupnike je izvijestio kako je trenutno u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem je sastavu 319 vojnika.

U operaciji ISAF sudjeluje 48 zemalja s ukupno oko 131.000 vojnika, ali je novom savezničkom strategijom za 2011. predviđen početak tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage. Slijedom toga, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga, kako bi ih se u iduće četiri godine osposobilo za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje, prenosi HTV .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.