Politika

Sindikati izgubili povjerenje?

HDZ ne priznaje potpise kao referendum

HDZ ne priznaje potpise kao referendum

Samo par sati nakon što su sindikati iznijeli svoje uvjete u kojima bi mogli odustati od raspisivanja referenduma, među političarima u Saboru stale su se nizati prve reakcije. Većina je složna da sindikati moraju poštivati volju građana i službeno zatražiti raspisivanje referenduma, a takav je i stav vladajućeg HDZ-a.

'Sindikati su u ovoj akciji imali nevjerojatno povjerenje u građane, ne samo u članove sindikata i u svoje ruke dobili još nevjerojatniju moć. U 20 godina modernog sindikalnog pokreta u Hrvatskoj nikada takva snaga u rukama sindikata nije bila. Da li su se te snage moći koje su dobili u ruke prestrašili, doista ne znam. Ali svako eventualno odustajanje od referenduma neće im donijeti ništa, a odnijeti će im ono najvažnije - povjerenje', takvo je mišljenje Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista, koji su aktivno sudjelovali u prikupljanju potpisa za referendum.

S obzirom na burne reakcije novinara na samoj press konferenciji sindikata i insinuacije da bi se građani mogli osjećati izigrano, Lesara su novinari upitali mogu li građani ikako svoje potpise dobiti natrag. 'Formalno-pravno nikako. Radi se o jednom povjerenju i o potezu sindikata koji je okrenut ne samo prema članstvu, nego i građanima. Smatram da tu volju građana sindikati trebaju poštivati, ali ne samo sindikati nego i zakonodavna vlast i Sabor, te raspisati referendum', mišljenje je Lesara.

Osim Lesarovih Laburista u prikupljanju potpisa, barem u Slavoniji, sudjelovao je i HDSSB, čiji Boro Grubišić razmišlja slično.

'Sindikati bi bili nevjerodostojni ukoliko odustanu od mišljenja 800 tisuća građana. Oni na to čak i nemaju pravo. Građani su se jasno izjasnili i građani nisu ovce i dobro razumiju o čemu se ovdje radi i mislim da ne bi uopće smjeli razmišljati o tome. Sada kada je 800 tisuća građana potpisalo peticiju nema povratka nazad, ako sindikati žele biti vjerodostojni', kaže Grubišić.

Upozorio je pritom da i sam referendum ima puno veću težinu nego sam dogovor premijerke Kosor i sindikata. 'Premijerka je tu još godinu i možda i manje. Ako to potpiše gospođa Kosor koja za godinu dana može biti u oporbi, sljedeći premijer može reći puj-pih za mene to ne važi. Dakle taj dogovor između premijerke i sindikata za mene ne važi. Ali jedan referendum koji bi uspio obvezuje svaku Vladu ubuduće bez obzira na političku boju, da mora provesti ono za što su se građani plebiscitarno izjasnili', kazao je HDSSB-ov Grubišić.

Začudo, ali za referendum se zalažu i u HDZ-u, čiji Frano Matušić odbacuje ikakvu pomisao da se potpisi priznaju kao referendum. ''Jasno je da je ovdje riječ o jednoj manipulaciji koja nije u skladu sa zakonom i koju nitko ozbiljan ne može prihvatiti. Ukoliko želimo poštivati mišljenje građana i njihovu volju onda trebamo to u proceduru uputiti na način na koji je to predviđeno zakonom, što znači da očekujemo da sindikati predaju potpise, da se napravi provjera potpisa i sukladno zakonu treba izvršiti referendum. Ako se dogodi u međuvremenu dogovor između Vlade i sindikata, onda možemo naknadno razgovarati, ali treba poštivati volju građana. Ono što zabrinjava da do dana današnjega nismo dobili potpise od strane sindikata i da podaci svakog dana rastu, što je vrlo interesantno. Nema razloga da se ti podaci nisu predali do danas i malo je iznenađujuće da sindikati odugovlače s predavanjem potpisa', mišljenje je Matušića.

U SDP-u razmišljaju ipak malo drugačije. Njihova Milanka Opačić ne misli da su sidnikati izigrali građane. 'Mislim da je 800 tisuća građana potpisalo zahtjev za referendum prvenstveno kao oblik pritiska na Vladu da se prestane s ovim bahatim ponašanjem i udaranjem po pravima radnika. Mislim da 800 tisuća potpisa jest na neki način provedeni referendum i jedna odgovorna Vlada bi to tako shvatila i jedna odgovorna vlada bi sad sjela i napisala drugačije izmjene Zakona o radu. I da se provede referendum Vlada ponovno mora sjesti za stol sa sindikatima i napisati izmjene zakona. Prema tome bolje ih je napisati sada odmah jer su ljudi na neki način dobar dio referenduma odradili i svojim potpisima', kaže Opačić.

No, to ne znači da je, kako kaže Opačić, SDP protiv referenduma. 'Znamo da za jednu Vladu koja ne poštuje ništa i koja je izuzetno arogantna čak ni referendum ne mora značiti nikakvu obvezu. Dakle mi i sada imamo situaciju da se i Ustav tumači na način da kada HDZ-u treba, onda se tumači novi Ustav, a kada mu ne treba onda se tumači po starom Ustavu. Prema tome, ni Ustav se ne tumači kako treba i nema garancije da će se poštivati sutra provedeni referendum', zaključila je Opačić.


Reci što misliš!