Politika

'Vlada će nam uzeti božićnice, regrese...'

Lesar o izmjenama ZOR-a

Lesar o izmjenama ZOR-a

'Zahtjev za referendumom trebaju podržati svi uključujući i one koji nemaju kolektivne ugovore, jer sutra mogu raditi u tvrtkama koje ih imaju, a to je zalog i za generacije koje dolaze', kazao je Lesar.

'Izmjene Zakona o radu koje predlaže Vlada nisu ništa drugo doli brutalni socijalni rez radničkih prava kakvog nije bilo od 1990. godine', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar čija se stranka pridružila akciji sindikata za prikupljanje 450 tisuća potpisa kojima bi se omogućilo raspisivanje referenduma o istom.

Iako većini ljudi nije jasno što je ZOR, a nekima još manje znači i pojam kolektivni ugovor, Lesar vjeruje da će se 450.000 potpisa prikupiti jer se radi o 'posljednjem braniku društvene solidarnosti'.

'Zahtjev za referendumom trebaju podržati svi uključujući i one koji nemaju kolektivne ugovore, jer sutra mogu raditi u tvrtkama koje ih imaju, a to je zalog i za generacije koje dolaze', kazao je Lesar.

Iako su hrvatski građani vrlo inferiorni kad se skupljaju potpisi za opću stvar, što pokazuju propali pokušaji skupljanja potpisa za referendume o NATO-u i ZERP-u, Lesar je uvjeren da će ovoga puta odziv biti takav da će se referendum morati raspisati.

'Ljudima je to najjednostavnije objasniti na način da će izmjenama ZOR-a do kraja 2010. godine ostati bez svih materijalnih prava. Drugim riječima nema više naknada za noćni i prekovremeni rad, kao i za rad nedjeljom i blagdanima, neće više imati pravo na putne troškove, jubilarne nagrade, povećanja plaća za 0,5 posto po godini radnog staža, povećani broj dana godišnjeg odmora ovisno o broju godina radnog staža, regresa za godišnji, božićnica, darova za djecu', ističe Lesar.

Prema njegovu mišljenju cijela priča trebala bi uspjeti i zbog činjenice da je organizacijska infrastruktura, koja će skupljanje potpisa provoditi, jaka jer sindikati imaju svoju mrežu u svim gradovima, a uz to vjeruje i da će mediji u svemu pomoći jer riječ o problemu koji se tiče svih nas.

Ideju sindikata da se u akciju uključe i poznate osobe, poput Severine koja se pozivu i odazvala, Lesar podržava i dodaje kako je svaka javna potpora dobro došla, ali ne očekuje da to učine samo celebritiji već i intelektualci.

'Zašto HAZU šuti? Zašto se oni nisu na ovu temu oglasili? Ipak su oni intelektualna krema i bilo bi dobro i da se oni izjasne po tom pitanju', zaključio je Lesar.

 


Reci što misliš!