Politika

Nelikvidnost i centraliziranost

Čačić: Stanje u Hrvatskoj je kao u Grčkoj

Čačić: Stanje u Hrvatskoj je kao u Grčkoj

Aktualna vlast ne ide u dobrom smjeru, rekao je Čačić. Da "tonemo", kazao je, govore podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine porast javne potrošnje iznosio daljnjih 800 milijuna kuna, a prognozirani deficit od 12 milijardi bit će veći

 

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Karlovcu kako HDZ-ova vlast ne ide u dobrom smjeru istaknuvši kao najveće probleme nelikvidnost i centraliziranost.

Vlast nije realizirala dio svog Programa gospodarskog oporavka po kojem je država trebala do 1. lipnja, dakle do sutra, isplatiti sve svoje dospjele obveze, rekao je. "Prošlog tjedna hrvatska poduzeća u blokadi dosegla ukupno 29 milijardi kuna potraživanja, što je generirala upravo država svojim neplaćanjem", kazao je Čačić.

Govoreći o raspolaganju javnim novcem, kazao je da je "Hrvatska, nakon Grčke, najcentraliziranija zemlja u Europi pa nam je i rezultat, manje-više, grčki". Argumentirao je to podatkom da sedam posto od ukupnog poreznog novca odlazi na 525 gradova i općina i 20 županija, pa tako "bolesna centralizacija rezultira nekompetentniošću i korupcijom".

Zadatak države je, istaknuo je, da riješi ključne procese. Aktualna vlast ne ide u dobrom smjeru, rekao je Čačić. Da "tonemo", kazao je, govore podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine porast javne potrošnje iznosio daljnjih 800 milijuna kuna, a prognozirani deficit od 12 milijardi bit će veći.

Nezaposlenih je više od 300.000 ljudi, gotovo 80.000 građana rade u tvrtkama u kojima ne dobivaju plaće, a na 100 radno sposobnih ljudi njih 57 su dovedeni u situaciju da parazitiraju, rekao je, među ostalim, Čačić.

 

Reci što misliš!