Politika

Vrančić podržao Bandića

Vrančić podržao Bandića

I dok premijerka Kosor šalje suptilne signale kako joj je ipak draži Ivo Josipović, njezin stranački podređeni Vrančić odlučio je otvoreno podržati Milana Bandića

Iako je predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor najavila kako najveća hrvatska stranka neće podržati nijednog predsjedničkog kandidata, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić javno je obznanio svoju podršku Milanu Bandiću.

Naime, Vrančić je u razgovoru za lokalnu zadarsku Gradsku televiziju izjavio kako će on osobno glasati za Milana Bandića. Iako je donedavno Zadar smatram utvrdom HDZ-a (i pripadajućeg mu Božidara Kalmete, jednog od Vrančićevih prethodnika), u prvom krugu predsjedničkih izbora u Zadru je uvjerljivo slavio Ivo Josipović.

I dok premijerka Kosor šalje suptilne signale kako joj je ipak draži Ivo Josipović, njezin stranački podređeni Vrančić odlučio je otvoreno podržati Milana Bandića.

I Dodik za Bandića

Ivo Josipović i Milan Bandić uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj poručili su kako obojica računaju na glasove hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini te su im obećali da će, pobijede li, brinuti o njihovim interesima

"Želim imati najbolje odnose sa susjedima a posebno s BiH zbog velikog broja Hrvata u toj zemlji, ali i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. To je jedan od glavnih ciljeva moje vanjske politike", kazao je Josipović u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", poručivši da će BiH u njemu uvijek imati velikog prijatelja, ma kome birači iz te zemlje dali glasove u konačnici hrvatskih predsjedničkih izbora.

Bandić je pak u usporednom intervjuu za isti list istaknuo da je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveći broj glasova iz BiH pa očekuje kako će se to ponoviti i u drugom krugu.

"Ja ću biti prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku", rekao je Bandić.

Dva bosanskohercegovačka HDZ-a, koji su u prvom krugu podupirali Andriju Hebranga, još se nisu službeno očitovali kako će svom članstvu preporučiti da glasuje u drugom krugu, no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već je naznačio kako će favorit njegove stranke biti Bandić.

HDZ BiH preporuku svome članstvu dat će do kraja tjedna, kazao je Čović ocijenivši da je Bandić u blagoj prednosti pred Jospovićem jer može računati na glasove i s ljevice i iz centra kao i s desnice.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić drži, međutim, da je Josipovićeva prednost pokazana u prvom krugu tolika da je upitno može li je Bandić kompenzirati glasovima drugih kandidata.

Kazao je kako je upitno hoće li se oni koji su podržali nekog od ostalih kandidata u prvom krugu uopće odlučiti glasovati i u drugom.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) daje čvrstu potporu Josipoviću dok je Bandića za sada manje-više otvoreno poduprla Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

"Za Hrvatsku je bolje da pobijedi Bandić jer je praktičniji i realniji čovjek, baš kakav joj i treba", ocijenio je Dodikov prvi suradnik, glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Reci što misliš!

 Izdvojeno