Politika

Intervju

Mesić: HDZ nije dao da Kosor smijeni Kalmetu

Mesić: HDZ nije dao da Kosor smijeni Kalmetu

Očito je da Kosor sama ne može donositi odluke te da mora voditi računa o mišljenju članova Vlade i stranke, kazao je u intervjuu predsjednik Mesić

 

Na kraju godine i svog mandata predsjednik RH Stjepan Mesić u razgovoru za Jutarnji list, između ostalog, procjenio je Šeks prijedlogom za odlikovanjem premijerke Kosor pokušao poboljšati svoj položaj kod nje

Vladimir Šeks vas je pozvao da odlikujete premijerku Kosor zbog njezinih zasluga u borbi protiv korupcije. Jeste li ga shvatili ozbiljno?

- Pročitao sam u novinama. Sve prijedloge za odlikovanja treba uputiti pismeno uz priložena obrazloženja. Ništo od toga nismo dobili.

Kako vi uopće gledate na taj prijedlog?

- Objektivno gledajući na to mogu reći da je Šeks to izjavio misleći na svoj osobni interes. Hoće poboljšati svoju poziciju kod premijerke. Da je stvarno htio da se to dogodi učinio bi drugačije.

Napisao bi prijedlog, potpisao ga i obrazložio. Ili bi barem došao sa mnom razgovarati. Ovako, to je prijedlog za javnost i interna stvar Šeksa, HDZ-a i premijerke.

Premijerka je prije tri dana, onog istog jutra kad se HŽ-ov oronuli vlak bez kočnica zabio u betonsku prepreku na zagrebačkom kolodvoru ozljedivši pri tome 60 putnika, najavila Kalmetinu smjenu. Niti 24 sata kasnije se prodomislila. Kako vi to komentirate?

- To je uvjetovano odnosom snaga u HDZ-u i Vladi. Očito je da ona sama ne može donositi odluke te da mora voditi računa o mišljenju članova Vlade i stranke. U tom odnosu snaga morala je tako postupiti.

Čestitka i poziv na izbore

Predsjednik Mesić čestitao je hrvatskim građanima Božić i pozvao ih da sami sebi, i domovini, poklone "ispravnu odluku o tome tko će biti sljedeći hrvatski predsjednik"

'Za samo četiri dana pruža vam se, svima, prilika da odlučite tko će u narednih pet godina biti na čelu Hrvatske. Nemojte propustiti tu priliku. Nemojte dozvoliti da vas obeshrabre kandidati za koje vidite da su slatki na riječima, a jasno vam je da iza tih riječi ništa ne stoji. Nemojte nasjesti onima koji obećavaju nešto, što sasvim sigurno neće moći ispuniti. Poklonite sami sebi, ali i našoj domovini, za Božić ispravnu odluku o tome tko će biti sljedeći hrvatski predsjednik', rekao je Mesić.

 

Reci što misliš!

 Izdvojeno