Politika

HSU

Hrelja: Ako se smanje mirovine, izlazimo iz Vlade

Hrelja: Ako se smanje mirovine, izlazimo iz Vlade

Umirovljenici ne mogu biti oni koji bi opet trebali spašavati društvo, rekao je HSU-ov čelnik

Umirovljenici ni na koji način neće pristati na smanjenje mirovina, izjavio je danas čelnik HSU-a Silvano Hrelja uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika umirovljenika s premijerkom Jadrankom Kosor vezanom uz rebalans proračuna, te kao mogućnost najavio izlazak iz koalicijske vlade

Umirovljenici ne mogu biti oni koji bi opet trebali spašavati društvo, rekao je HSU-ov čelnik te podsjetio na 1993. kada je Vlada uredbama ograničila masu novca za isplatu mirovina, te su mirovine počele zaostajati za plaćama zaposlenih.

'Ne možemo to podržati', naglasio je i ocijenio da će sutrašnji razgovori zasigurno biti teški 'i puni uvjeravanja'.

'Smanjivanjem mirovina urušio bi se jedan vrijednosni sustav u državi. Umirovljenici imaju primanja koja se temelje na radu i uplatama kroz godine i to je zadnje što se može dirnuti, a istodobno se u puno toga u državi još uvijek nije dirnulo', upozorio je.

Nije želi spekulirati o različitim medijskim, kako je rekao, aproksimacijama i nagađanjima, da bi se mirovine smanjivale od tri do deset posto. 'To je račun rađen bez krčmara', rekao je.

Dodao je da su 'vrata i dalje otvorena', te da sve ovisi i o ostalim partnerima koalicije. Ukoliko HSU ostane u manjini, izaći će iz koalicije, ali ukoliko se drugi solidariziraju s nama i kažu 'ne dirajte umirovljenike' ostajemo u koaliciji, objasnio je.

Na sutrašnjem sastanku, koji bi trebao početi u podne, nazočit će po dva predstavnika Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika te HSU-a.

Konačan umirovljenički stav bit će poznat u srijedu nakon sastanka predsjedništva stranke, a odmah nakon toga i sastanka s predstavnicima Koordinacije umirovljeničkih udruga.


Reci što misliš!