Politika

Priopćenje do 14 sati

Vrsi: Pijani stric načelnice Vukić vikao na GONG-ovu promatračicu

Vrsi: Pijani stric načelnice Vukić vikao na GONG-ovu promatračicu

U Vrsima je promatračicu GONG-a stric od načelnice općine (u alkoholiziranom stanju) izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta

Lokalne izbore danas promatra ukupno 700 GONG-ovih promatrača, od kojih njih 92 u 46 mobilnih timova. Do 14 sati, 46 mobilnih ekipa posjetilo je 300 biračkih mjesta.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa.

Potreban birački materijal zaprimili su gotovo svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača.
Biračka mjesta su otvorena na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih.

Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. Birači razumiju izborni proces.
Profesionalizam biračkih odbora kreće se od zadovoljavajućeg do odličnog.

Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra i korektna, iako su na pojedinim mjestima zabilježeni manji problemi.

Promatrači su od 10 do 14 sati dojavili određen broj kriznih situacija te je na temelju prikupljenih i obrađenih informacija,GONG izvijestio:

Promatrači su dojavili da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8).

U Vodicama na BM 9 birački odbor je dozvoljavao glasovanje bez osobne ili druge važeće identifikacijske iskaznice, a na BM 7 nije osigurana tajnost glasovanja.

Na BM 2 u Donjem Lapcu jedan te isti birač je više puta opetovano dolazio s nekoliko različitih birača kako bi im, navodno, pomogao glasovati.

Na BM 218 (Novi Zagreb, Veliko polje) promatračima GONG-a koji su zatražili da sa biračkog mjesta bude uklonjen križ i slika Franje Tuđmana (što je birački odbor i učinio), grupa muškaraca je prijetila fizičkim nasiljem. Ujedno su vršili pritisak na predsjednika biračkog odbora da vrati križ na zid, što je birački odbor i učinio nakon konzultacija s Gradskim izbornim povjerenstvom. Postoji opravdana sumnja da je grupa koja je prijetila promatračima GONG-a stigla na poziv promatrača HDZ-a.

Na biračkim mjestima 8, 9 i 10 u Zaprešiću članovi biračkih odbora nisu dobro educirani i površni su u svom radu.

U Vrsima je promatračicu GONG-a stric od načelnice općine (u alkoholiziranom stanju) izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta.

U Doličev Dragi ni predsjednik biračkog odbora ni zamjenik nisu bili nazočni na biračkom mjestu.

U Baškoj vodi dogodio se fizički obračun na biralištu. Intervenirala je policija.

Na BM 10 Zamet (PGŽ) predsjednik biračkog odbora pokušao sugerirati promatračici da ode na neko drugo biračko mjesto na otvaranje, što je promatračica odbila.

Na BM 86 Osijek član biračkog odbora je verbalno vrijeđao promatračicu GONG-a.

POZIVI GRAĐANA:

GONG je do 10.30 sati primio preko 150 upita i dojava građana. Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na činjenicu da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje. Veći broj građana je zvao da bi se raspitao za lokaciju biračkog mjesta. S tim u vezi velik broj poziva je zaprimljen iz Zagreba, gdje se građani žale da su promijenjeni brojevi i adrese biračkih mjesta, a nigdje ne mogu pronaći informaciju gdje trebaju ići glasovati.

Također, bilo je i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao (Trogir, Vinkovci, Seget Donji). istaknut je slučaj Seget Donji iz kojeg bilježe znatan broj poziva građana koji upozoravaju na nepravilnosti.

Na BM 40 u Slavonskom Brodu HSP je imao više svojih promatrača. Rečeno im je da mogu imati samo jednog. Nakon kontaktiranja Gradskog izbornog povjerenstva, dozvoljeno im je da imaju više promatrača.

Ispred BM 29 i 30 u Slavonskom Brodu HDZ dijeli letke građanima.
HSP iz Starih Mikanovaca je dojavio da je na listićima različit redoslijed od onoga kako je ranije bilo objavljeno te će tražiti poništenje izbora u cijeloj općini.

U Pakovom selu (Drniš) glasački listići nisu promiješani i okrenuti prema dolje.

U Pokupskom, na svih 13 biračkih mjesta nema plakata s kandidacijskim listama. Članica jednog biračkog odbora tvrdi da je Općinsko izborno povjerenstvo imalo saznanja o tome još u petak.

U Privlaci stranački promatrač agitira za stranku ispred biračkog mjesta.

U Slavonskom Brodu stožer HDZ-a se nalazi u kafiću koji je u krugu 50 metara od biračkog mjesta te stranački aktivisti dočekuju birače i agitiraju.

Na BM 1 i 2 Luki, kandidati su akreditirani kao promatrači.

U Supetru na Braču, BM u prostorijama Poglavarstva, nije osigurana tajnost glasovanja.

U Brelima promatrač HDZ-a otvoreno agitira na biračkom mjestu.

U Krapinskoj Podgori kandidati obilaze biračka mjesta.

U Splitu BM 151 Žnjan, članica biračkog odbora je govorila biračima koji broj da zaokruže.

U Orahovici ( BM 10) promatrači i članovi biračkog odbora iz HDZ-a popisuju birače (svoje članove) koji dolaze glasovati. Dojava je stigla od članice biračkog odbora. Premda je DIP reagirao, javljeno nam je da se to ponavlja.

U Zagrebu, Folnegovićevo naselje OŠ, biračka kutija nije propisno zatvorena.

U Selinama (općina Starigrad), birački odbor je zabranio promatračima nezavisne liste da idu u posjet nepokretnima.
U Mrzljakima, općina Draganić, birače se nagovara da glasuju Stjepana Goluba.

U Krištandovcu (Čakovec) BM je Društveni dom s kafićem. Kandidat Mikulaj Dušen zove birače na piće.

U Vatrogasnom domu, Čret, Krapinske. Toplice, na ulazu u BM je kafić i HDZ-ovi kandidati časte pićem.

U Zagrebu, Martinovka birački odbor izdaje glasačke listiće, a ne zaokružuje birače u popisima.

U Brdu (Klis, SDŽ) članica biračkog odbora je kćer HDZ-ovog kandidata.

Škola u Luki (Zagrebačka županija) kandidati su ujedno i promatrači na biračkom mjestu.

U Biskupiji BM Vrbnik, SDSS dodozi birače automobilom i dijeli im letke za koga glasovati. S tim letcima birači dolaze na biračko mjesto.

Novalja BM 1 i 2 načelnik općine Dabo utječe na birače ispred biračkih mjesta.

U Šaševu (Čađavica, Virovitičko-podravska županija), prema dojavi građana, osobe koje nisu članovi biračkog odbora donosile su glasačke listiće starima i nemoćnima te ih vraćali na biračko mjesto. Općinsko izborno povjerenstvo je opovrgnulo te navode.

U Kruševu starije ljude odvoze na biračko mjesto i govore im za koga da glasuju (HDZ i jednu srpsku stranku).

Sljedeće priopćenje GONG-a, s ažuriranim podacima, bit će poslano u 19 sati.

Tijekom dana GONG će dodatno izvijestiti i o zabilježenim slučajevima kršenja izborne šutnje.

                               www.gong.hr

 


Reci što misliš!