Politika

Štednja

Vlada: uštede u javnim poduzećima do dvije milijarde kuna

Vlada: uštede u javnim poduzećima do dvije milijarde kuna

Više od po sto milijuna kuna predviđene su uštede u Hrvatskim šumama i Croatia osiguranju

Naftna kompanija INA na smanjenju materijalnih i nematerijalnih troškova uštedjet će 730 milijuna kuna, a HEP odgađanjem nekih projekata i smanjenjem troškova održavanja 452,4 milijuna kuna, predviđeno je izvješćem o mogućim uštedama koja su javna poduzeća predala Vladi, javlja HTV

U javnim poduzećima moguće su uštede do dvije milijarde kuna. To je prva velika antirecesijska mjera, rezultat postignut u ovom tjednu, kazao je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen paket antirecesijskih mjera.

Više od po sto milijuna kuna predviđene su uštede u Hrvatskim šumama i Croatia osiguranju.

Hrvatske će šume uštedama u proizvodnji uštedjeti 123 milijuna kuna, a 'rezanjem' za trećinu prava na reprezentaciju, troškova automobila, usluga, obrazovanja i usavršavanja Croatia osiguranje će uštedjeti 110 milijuna kuna.

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines uštedjet će 93,77 milijuna kuna, dok će HŽ grupa svoje troškove smanjiti za ukupno 85,4 milijuna kuna, od čega će 40 milijuna uštedjeti na plaćama.

Prema podacima kojima raspolažu u Vladi, i nekoliko drugih javnih poduzeća predviđa uštede na troškovima osoblja, ili optimizaciji broja zaposlenih.

Tako primjerice Hrvatske pošte planiraju uštedjeti ukupno 84,13 milijuna kuna, od čega 81 milijun smanjenjem fonda bruto plaća i davanja po kolektivnom ugovoru.

HRT će pak uštedjeti 80 milijuna kuna, od čega primjerice 40 milijuna kroz "optimalizaciju zaposlenih", a 20 milijuna na troškovima vanjske suradnje.

HAC će troškove ukupno srezati za 70 milijuna kuna, od čega na plaće otpada 13 milijuna, dok će Hrvatske ceste odustajanjem od dijela nabavke osnovnih sredstava i ostalih poslovnih troškova uštedjeti 32 milijuna kuna, a Autocesta Rijeka-Zagreb planira uštede od 18,5 milijuna kuna.

Hrvatske vode planiraju rezanje troškova za 15 milijuna kuna, od čega 11,45 milijuna kuna neusklađivanjem kalkulativnih satnica s porastom potrošačkih cijena, dok će na bruto plaćama menadžera Hrvatska lutrija uštedjeti više od milijun kuna, a dodaju li se i manji troškovi za investicije i promidžbu ukupne se uštede penju na 10,6 milijuna kuna.

Troškove osoblja u Vjesniku planiraju 'skresati' za oko 11 milijuna kuna, a uz materijalne i druge troškove planiraju ukupnu uštedu od 23,39 milijuna kuna, dok će Narodne novine ukupno uštedjeti 6,3 milijuna kuna, od čega 5 milijuna smanjenjem troškova tiskanja lista "Vjesnik".

Smanjenje izdataka za obnovu flote i odgoda neproizvodnih investicija osnovne su stavke na kojima će Jadrolinija uštedjeti 30 milijuna kuna.

Izvješća su Vladi uputili i Janaf koji planira uštede od 9,4 milijuna kuna, Odašiljači i veze sa 8,37 milijuna kuna, ACI 6,5 milijuna kuna i Plovput koji planira uštede od 4,2 milijuna kuna.


Reci što misliš!