Politika

Osuda

Italija i Njemačka kažu da su nacizam i fašizam "apsolutno zlo" povijesti

Italija i Njemačka kažu da su nacizam i fašizam

"Ondje gdje se danas nalazimo, tri do pet tisuća ljubi ubijeno je. Židovi, politički zatvorenici, vojni zatvorenici. Naše su misli danas okrenute svima njima", rekao je Steinmeie

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je u utorak da su "nacizam i fašizam apsolutno zlo" povijesti dvije zemlje, ugostivši njemačkog kolegu u Risieri de San Sabba, nekadašnjem talijanskom koncentracijskom logoru blizu Trsta, objavila je agencija AFP

"Nacizam i fašizam predstavljaju apsolutno zlo naše povijesti. Jedino ako kažemo sve o našoj prošlosti moći ćemo braniti našu budućnost", izjavio je Frattini u prisustvu Franka Waltera Steinmeiera, na svečanosti u tom nekadašnjem logoru, jedinom u Italiji, u predgrađu Trsta.

Ta je svečanost, održana u sklopu razgovora Silvija Berlusconija i Angele Merkel u Trstu, bila prigoda da se najavi konferencija povjesničara dviju zemalja sljedeće godine u Italiji.

"Italija i Njemačka mogu se okrenuti budućnosti u duhu suradnje dijeleći ideale o pomirenju, solidarnosti i integraciji koji su temelj EU-a", dodao je Frattini ocjenjujući da dvije zemlje moraju "podučiti mlade o tragediji nacizma i fašizma".

"Ondje gdje se danas nalazimo, tri do pet tisuća ljubi ubijeno je. Židovi, politički zatvorenici, vojni zatvorenici. Naše su misli danas okrenute svima njima", rekao je Steinmeier.

"Ti strašni događaji, počinjeni u ime Njemačke, dio su naše zajedničke povijesti. Gorka uspomena na njih ujedinjuje nas", dodao je on.


Reci što misliš!