Politika

Američki predsjednički izbori

Sarah Palin popularnija od Obame i McCaina

Sarah Palin popularnija od Obame i McCaina

U petak ujutro Obama i McCain imali su stopu odobravanja po 57 posto, a Palin 58 posto

Prije mjesec dana većina Amerikanaca nije nikada čula za guvernerku Aljaske Sarah Palin, no nakon govora na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kojem je prihvatila potpredsjedničku kandidaturu stranke, 58 posto američkih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, pokazalo je u petak objavljeno ispitivanje Rasmussen Reportsa.

Među 58 posto ispitanih koji imaju povoljno mišljenje o Palin, 40 posto ima jako povoljno mišljenje, dok među 37 posto onih s negativnim mišljenjem, 18 posto ima jako nepovoljno mišljenje o 44-godišnjoj guvernerki. Prije njezinog govora o prihvaćanju kandidature, 52 posto je imalo povoljno mišljenje o njoj, dok prije tjedan dana 67 posto nije nikada čulo za nju, navodi Rasmussen.

Novi podaci govore o značajnom povećanju broja onih koji kažu da je McCain načinio pravi potez s izborom Palin, kao i broja onih koji drže da je Palin spremna postati predsjednicom SAD. Općenito Palin ima nešto bolje ocjene od izbora Baracka Obame, koji je za potpredsjedničkog kandidata uzeo političkog veterana, senatora Joe Bidena.

Rezultat koji najviše zapanjuje jest da Palin s 58 posto ima veću stopu odobravanja od dvojice predsjedničkih kandidata. U petak ujutro Obama i McCain imali su stopu odobravanja po 57 posto, dok je Biden na začelju s 48 posto. Kod predodžbi o Sarah Palin postoji jaka stranačka podjela. Povoljno stajalište o njoj ima 89 posto republikanaca i 33 posto demokrata, te 59 posto neovisnih birača.

I po spolu postoji razlika u podršci, pa tako 65 posto muškaraca povoljno gleda na atraktivnu Palin, bivšu missicu, dok povoljno mišljenje o njoj ima 52 posto žena. Rasmussenovo dnevno praćenje podrške predsjedničkim kandidatima, pokazuje da Obama zadržava prednost pred McCainom s 50 prema 45 posto glasova.

Razliku od četiri do osam posto glasova za Obamu pokazuju u petak i druga dnevna ispitivanja birača: Washington Post - Obama 49 posto, McCain 45 posto glasova; AP/Ipsos - Obama 47 posto, McCain 41 posto glasova i Gallup - Obama 50 posto i McCain 42 posto glasova.


Reci što misliš!