Politika

Zakon o radu

Vlada popustila sindikatima: Zakon o radu ide u dvije faze

Vlada popustila sindikatima: Zakon o radu ide u dvije faze

Zakon je podigao na noge Samostalne sindikate, koji su nedavno su upozoravali kako Vlada pod krinkom usklađivanja Zakona o radu s direktivama Europske unije, namjerava izmijeniti i ostale dijelove tog zakona te tako smanjiti postojeća prava radnika i sindikata

Vlada je popustila sindikalnim zahtjevima - izradi Zakona pristupit će se baš kao što su sindikati i tražili, u dvije faze, javlja Totalportal.hr.

Zakon zbog kojeg su neki sindikati prijetili izlaskom iz Gospodarsko-socijalnog vijeća i koji je u jednom trenutku zaoštrio odnose među sindikalnim središnjicama, danas je dobio zeleno svjetlo. Zakon o radu prvo će se uskladiti s direktivama Europske unije, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Zakon je podigao na noge Samostalne sindikate, koji su nedavno su upozoravali kako Vlada pod krinkom usklađivanja Zakona o radu s direktivama Europske unije, namjerava izmijeniti i ostale dijelove tog zakona te tako smanjiti postojeća prava radnika i sindikata.

No, sastanak je, čini se, smirio buru. Sve je krenulo na ruku sindikatima, koji nisu krili zadovoljstvo. Predstavnik sindikata u GSV-u Vilim Ribić rekao je da je premijerova izjava na tragu očekivanja prijedloga i zahtijeva sindikata.

Tripartitno povjerenstvo počinje s radom već idućeg tjedna, a u novi zakon bit će uključen i stari problem doprinosa solidarnosti. Socijalni partneri razgovarali su i o tržištu rada. Sanader je izvijestio kako se broj zaposlenih u zadnjih godinu dana povećao za 3, 2 posto, dok se istovremeno broj nezaposlenih smanjio za 10 posto. Za stolom se našlo i izvješće o Zakonu o reprezentativnosti, nakon čijeg bi se donošenja mogao smanjiti broj sindikalnih središnjica u zemlji. Bilo je riječi i o radu na registru neporeznih prihoda. Hrvatsko gospodarstvo tako tereti čak 245 takvih prihoda.


Reci što misliš!