Politika

Diplomatski spor

Zbog nasilnog studenta srpska vlada opozvala generalnog konzula u New Yorku

Zbog nasilnog studenta srpska vlada opozvala generalnog konzula u New Yorku

Reagirala je i srpska vlada koja je opozvala generalnog konzula Srbije u New Yorku Slobodana Nenadovića i njegovog zamjenika Igora Miloševića koji je Kovačeviću izdao dvostruke dokumente

Slučaj srpskog studenta Miladina Kovačevića, kojega Sjedinjene Države traže zbog premlaćivanja kolege studenta, rezultirao je službenim pokretanjem istražnog postupka kojim se želi utvrditi odgovornost srpskih diplomata koji su Kovačeviću pomogli da napusti Sjedinjene Države unatoč tome što su mu američke vlasti oduzele putovnicu.

Beogradski Blic javlja da je državni tužitelj Slobodna Radovanović zatražio utvrđivanje postojanja eventualne kaznene odgovornosti zaposlenika u srpskom predstavništvu u New Yorku, a ukoliko se pokaže da je netko od srpskih predstavnika koji djeluju u SAD-u prekršio zakon, bit će pokrenut kazneni postupak zbog zloporabe službenog položaja.

Reagirala je i srpska vlada koja je opozvala generalnog konzula Srbije u New Yorku Slobodana Nenadovića i njegovog zamjenika Igora Miloševića koji je Kovačeviću izdao dvostruke dokumente.

Podsjetimo, Miladin Kovačević je nakon privođenja zbog premlaćivanja kolege, pušten da se brani sa slobode uz jamčevinu od 100.000 dolara. Sud mu je oduzeo putovnicu, ali je uz pomoć srpskih diplomata u New Yorku došao do krivotvorene putovnice pomoću koje je napustio Sjedinjene Države.

Amerikanci su optužili srpske diplomate za nezakonito izdavanje dokumenata Kovačeviću nakon čega je između Srbije i SAD-a nastao diplomatski skandal. Predstavnici američkih vlasti reagirali su povodom tog slučaja te su pravnim kanalima od Srbije zatražili izručenje Kovačevića.

Ukoliko se Kovačević pristane vratiti u SAD - gdje ga nakon bijega neminovno očekuje suđenje, ali i veća kazna - ipak može očekivati samo nekoliko godina zatvora. U suprotnom, ukoliko odluči da se neće vratiti u SAD, naći će se na Interpolovoj tjeralici što znači da više neće smjeti izlaziti iz Srbije, a ukoliko ipak bude uhićen i izručen SAD-u, može ga snaći i 25 godina zatvora.


Reci što misliš!