Politika

Europska unija

Sarkozy: Lisabonski sporazum je potreban Uniji za proširenje

Sarkozy: Lisabonski sporazum je potreban Uniji za proširenje

Kad Francuska 1. srpnja preuzme predsjedanje EU-om, Sarkozy će se suočiti s krizom nastalom irskim odbacivanjem sporazuma iz Lisabona na referendumu prošlog tjedna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je danas u Pragu da je Lisabonski sporazum potreban Europskoj uniji kako bi zemlje zapadnog Balkana mogle ući u Uniju.

Kad Francuska 1. srpnja preuzme predsjedanje EU-om, Sarkozy će se suočiti s krizom nastalom irskim odbacivanjem sporazuma iz Lisabona na referendumu prošlog tjedna.

"Kako bismo se otvorili prema Balkanu, prema Hrvatskoj, trebamo Lisabonski sporazum", rekao je Sarkozy nakon razgovora s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, čija zemlja nije ratificirala europski reformski ugovor.

"Nitko se ne treba osjećati kao da je pod pritiskom", rekao je Sarkozy.

"Nećemo širiti razdor među zemljama koje su ratificirale sporazum i onima koje to tek trebaju učiniti", dodao je francuski predsjednik.

"Francuska koja je 2005. rekla 'ne' shvaća da našim češkim prijateljima treba vremena za raspravu i to im vrijeme treba osigurati, nitko se ne smije osjetiti stjeran uza zid", rekao je Sarkozy, dodajući da nastalo stanje treba rješavati "mirno, hladne glave, ne dramatizirati ga i ne umanjivati mu važnost".

"Ići ćemo u Europsko vijeće spremni tražiti bilo kakvu prijelaznu mjeru koja neće izazvati krizu", izjavio je pak češki premijer Topolanek istaknuvši da ne želi "umanjiti važnost novonastalog stanja koje je jako ozbiljno".

Odluka irskih birača da ne prihvate Lisabonski ugovor o reformi ustanova EU-a pojačava euroskepticizam liberala koji su na vlasti u Pragu, u trenutku kada češki parlament očekuje 'zeleno svjetlo' Ustavnog suda za glasovanje o tom dokumentu. Stajalište Češke je to presudnije što se zemlja priprema da nakon Francuske preuzme predsjedanje Unijom u prvom polugodištu 2009.

Uoči dolaska predsjednika Sarkozyja, češki, slovački, poljski i mađarski premijer koji su sudjelovali na regionalnom summitu u Pragu izrazili su želju da proces proširenja EU-a ne trpi zbog nepredvidljivosti europske institucijske reforme.

"Svjesni smo kakvu prijetnju to može značiti za ulazak Hrvatske ne bude li izmjene Ugovora iz Nice", istaknuo je Topolanek na tiskovnoj konferenciji.

"Druga prijetnja je da to potakne europsku raspravu koja bi mogla zasjeniti europsku agendu o konkretnim problemima kao što su cijena nafte i hrane, energetski paket i useljavanje", kazao je.


 

 


Reci što misliš!