Politika

Izbori 2007.

SDP: Čak 85% zaposlenih radi po ugovoru na određeno vrijeme

SDP: Čak 85% zaposlenih radi po ugovoru na određeno vrijeme

Prema SDP-ovcima država je najveći generator sporova u kojima se ne poštuju zaključeni kolektivni ugovori

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ingrid Antičević-Marinović i član izvršnog odbora SDP-a Damir Gašparović ponudili su odgovor SDP-a na kršenje radničkih prava i nezaposlenost u Hrvatskoj. Istaknuli su kako se u Hrvatskoj ljudi boje zaštititi svoja prava i sretni su ako uopće imaju posao.

- Misle da će izgubiti radno mjesto ako se pobune, a na svako traženje prava gleda se kao na luksuz - kazala je zadarska političarka.

- SDP želi biti zaštitnik prava radnika, jer prava slabih ne smiju biti slaba prava! Čak 85% zaposlenih u Hrvatskoj danas radi po ugovoru na određeno vrijeme i tako se do krajnjih granica iskorištava i zloupotrebljava institut rada na određeno vrijeme. Neisplata plaća, pak, mora postati kazneno djelo - istaknula je Antičević-Marinović.

Prema SDP-ovcima država je najveći generator sporova u kojima se ne poštuju zaključeni kolektivni ugovori. Čak 90% tih sporova zaključeno je u korist radnika. Postavljaju pitanje, budući da se sada zaključuju novi ugovori, ima li država za to sredstava ili nas dogodine opet čeka poplava takvih sporova?

Gašparović je istaknuo kako Vlada u posljednjih nekoliko godina birokratskim trikovima ublažava poraznu statistiku o broju nezaposlenih u Hrvatskoj.

Prema statistici koju su iznijeli u prvih osam mjeseci tekuće godine izašlo preko 174 tisuće osoba, većinom zbog toga jer se nisu redovito javljali na burzu rada. Stalni posao je u tom istom vremenu dobilo oko 16 i pol tisuća ljudi.

- To je administrativni način prividnog smanjivanja nezaposlenosti u zemlji. Istovremeno, u Hrvatskoj je u tih 8 mjeseci ugašeno 36.893 stalnih radnih mjesta - kazao je Gašparović.

Preko telefona koji su otvorili u stranci SDP je lani zaprimio 3.000 prijava protiv tvrtki.

- U Hrvatskoj radi tek 85 inspektora rada i da obiđu sve tvrtke u Hrvatskoj trebala bi im preko 20 godina. Više od 1.000 tvrtki za koje su nas zvali tuženo je državnom inspektoratu, a u zadnjoj provjeri saznali smo da ih je posjećeno tek 150 - kazao je.

- Široko im bilo polje - kazala je Antičević-Marinović na pitanje ulaska stranog kapitala u zemlju, dodajući kako Hrvatskoj ne trebaju tvrtke i trgovački centri koji će radnike plaćati 2.000 kuna mjesečno, uz ugovore na određeno vrijeme.


Reci što misliš!