Politika

europska komisija

Pismo Hrvatskoj glede terana ne prejudicira daljnje korake

Pismo Hrvatskoj glede terana ne prejudicira daljnje korake
Foto: 123rf

Europska komisija je pripremila akt, koji bi se prema planovima, treba početi primjenjivati od 30. lipnja ove godine

Europska komisija je u petak potvrdila da je primila pritužbu iz Slovenije protiv Hrvatske za kršenje propisa koji se odnose na zaštitu interesa slovenskih proizvođača vina teran, koje je zaštićeno na razini EU-a te uputila pismo Hrvatskoj, koje ni u kojem slučaju ne prejudicira daljnje korake Komisije protiv Hrvatske.

"Mogu potvrditi da je Komisija primila pritužbu Slovenije u pogledu navodnog izostanka kontrole za primjereniju zaštitu vina sa zaštićenom oznakom teran. Komisija je uputila pismo Hrvatskoj, što ni u kojem slučaju ne prejudicira daljnje akcije Komisije po tom pitanju", rekao je glasnogovornik Komisije Daniel Rosario. 

Slovensko ministarstvo poljoprivrede se žalilo Komisiji na hrvatske vlasti, koje po njima, ne pružaju pomoć u nadzoru kršenja prava, koja proizlaze iz zaštićene oznake podrijetla vina teran.

Europska komisija je pripremila akt, koji bi se prema planovima, treba početi primjenjivati od 30. lipnja ove godine, a koji će hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila zemljopisnom oznakom podrijetla.

Slovenija je prije ulaska Hrvatske u EU zaštila na razini Unije teran kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo zaštiti teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožda refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su refošk i teran dvije potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je riječ o genetski istoj sorti koja se različito naziva. 

Prema EK-u, hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod toga, manjim slovima pisalo bi teran.

 


Reci što misliš!