Politika

gradnja plinovoda

Dodik odbacio mogućnost da se BiH spoji na plinsku mrežu Hrvatske

Dodik odbacio mogućnost da se BiH spoji na plinsku mrežu Hrvatske
Dejan Moconja/PIXSELL

U ovoj varijanti oni se vide u okviru onoga što se zove „Turski tok“ i dolazak plinovoda na ovaj prostor Balkana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je odbacio mogućnost da se Bosna i Hercegovina spoji na plinsku mrežu Hrvatske. U intervjuu srbijanske redakcije ruske provladine agencije Sputnjik, Dodik je potvrdio kako je tijekom boravka u Moskvi ovoga tjedna razgovarao s ruskim inoministrom Sergejom Lavrovom o statusu rafinerije u Bosanskom Brodu.
 
"Lavrov mi je rekao da je razgovarao s gospođom Grabar Kitarović na tu temu i tu postoji mogućnost da se napravi jedna cijev za potrebe same rafinerije. Hrvati neće samo potrebe samo Rafinerije, nego žele cijev koja bi se mogla komercijalno širiti cijelom BiH. To možda ima logike za Hrvatsku, ali s našeg stajališta tu nema logike", kazao je Milorad Dodik. Dodik je također naglasio da je jedino prihvatljivo rješenje gradnja stotinu kilometara potpuno novog plinovoda prema Srbiji koji bi se vezao za ruski projekt Južnog toka. Međutim, Južni tok je blokiran jer je Rusija načinom na koji je planirala njegovu eksploataciju kršila pravila Europske unije. Dodik je ipak uvjeren kako će se taj ili neki sličan projekt u konačnici realizirati.
 
"Ro je ideja koja nije izgubljena i traže se modaliteti. U ovoj varijanti oni se vide u okviru onoga što se zove „Turski tok“ i dolazak plinovoda na ovaj prostor Balkana. U to će uključiti Republiku Srpsku po svim elementima kako smo to ranije razgovarali", objasnio je predsjednik Republike Srpske.
 

Reci što misliš!

  Vezane vijesti  

 Izdvojeno