Politika

Samostalan i neovisan DORH

Gong: Neobično što državni odvjetnik sudjeluje na konferenciji koju je sazvao premijer

Gong: Neobično što državni odvjetnik sudjeluje na konferenciji koju je sazvao premijer

Nevladina udruga Gong ocijenila je vrlo neuobičajenim što je glavni državni odvjetnik, koji prema Ustavu predstavlja DORH) sudjeluje na konferenciji za novinare koju je sazvao premijer i to povodom istrage DORH-a nad samom Vladom

"DORH treba provoditi istrage nad radom svih institucija, pa i Vlade, ali imajući na umu da će u tim istragama možda morati propitivati i rad aktualne Vlade i premijera, pa je pitanje kako će tada izgledati dojmovi o nepristranosti DORH-a", smatraju u Gongu.

Drže da u tom slučaju ponovno na površinu izlazi sustavni nedostatak političke volje za aktivnu antikorupcijsku politiku koju se ne treba voditi putem konferencija za novinare, nego sustavnih mjera i aktivnosti koje odgovaraju na već uočene rizike.

Glavni državni odvjetnik je nakon konferencije za novinare na primjedbu novinara kako to nije uobičajena situacija, odgovorio: "Nije uobičajeno, ali ni situacija nije uobičajena". "Zbog toga je došlo do odstupanja od dosadašnjeg uobičajenog načina rada, a DORH će javnost obavijestiti o svim činjenicama kad provede izvide", rekao je Cvitan.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u Vladi u prošlom vremenu, zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj.

Premijer je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i Cvitan, rekao da je nakon afere s dnevnicama za koju se saznalo otprilike prije mjesec dana, zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da uz slučaj posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge naloge.

Informacije koje je dobio, kazao je premijer, upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdavanih u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića. Na pitanje odnosi li se to na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će "sve pokazati istraga".


Reci što misliš!