Politika

kolegij gradonačelnika

Kalmeta: Nema govora o nekom iseljavanju, riječ je o novom Zakonu o prebivalištu

Kalmeta: Nema govora o nekom iseljavanju, riječ je o novom Zakonu o prebivalištu
Filip Brala/PIXSELL

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta danas je održao jedan od svojih posljednjih javnih kolegija. I sam je istaknuo kako će za nešto više od dva mjeseca na tom mjestu sjediti netko drugi. Do tada, kaže, treba normalno raditi.

Kolegij je otvorio temom o iseljavnju, ustvrdivši kako politikanti na tome pokušavaju dobiti jeftine političke bodove. S današnjim danom u Zadru je prijavljeno 82.632 stanovnika, što je u odnosu na razdoblje od zadnje dvije godine manje za 1.036 osoba.

No glavni razlog smanjenju broja stanovnika nije bijeg u Irsku ili Njemačku, tvrdi gradonačelnik Božidar Kalmeta, nego novi zakon o prebivalištu. 

- Neki tu ne borave već desetljećima. Nisu dolazili u Hrvatsku, a bili su prijavljeni, a sad su naravno brisani. To je prava istina o tobože nekom masovnom egzodusu, iseljavanju iz Hrvatske, odlasku mladih, što ovih dana možemo slušati. Znam da je predizborno vrijeme i da svatko lupa svašta, što misli da mu je nekakva korist, istaknuo je Kalmeta.

A korist od letova Ryanaira Zadar ima itekako. Zarada od gostiju koji dolaze njihovim avionima u deset godina se mjeri brojkom od najmanje 400 milijuna eura. Zato će grad za udruženo oglašavanje izdvojiti dva milijuna stanovnika. U ovoj godini očekuje se 12 posto više putnika i rekordna sezona. A kakva su prva dva ovogodišnja turistčka mjeseca u Zadru rekao je pročelnik Ivica Katić. 

- Bilježimo porast od 16 posto u dolascima i čak 27 posto u noćenjima, naglasio je Katić.

Pred gradskom upravom je i obnova više gradskih prometnica, no svakako najvažnija je nova cesta, koja će rasteretiti sporno križanje na Putu Nina. Radovi bi trebali početi u svibnju, a nova gradska prometnica protezat će se od "Bulevara", preko Ćustićeve i Benka Benkovića do Puta Nina. Priprema se i gradnja novoga groblja u Crnom - ispod gospodarske zone Murvica i preko puta šume Musapstan. 

Gradonačelnik je još jednom podsjetio na uređenje SRC Višnjik, istaknuvši kako će obnovljena sportska borilišta i terene i dalje sasvim besplatno moći koristiti svi građani i sportske udruge i klubovi. Zadar će uskoro, nakon niza peripetija, dobiti i spomenik hrvatskim braniteljima, dodao je Kalmetin zamjenik Zvonimir Vrančić. rekao je kako će spomenik biti svečano otkriven za otprilike mjesec dana. 

Gradonačelnik i njegovi suradnici na kolegiju su istaknuli kako je obnovljenu Kneževu palaču dosada posjetilo oko 15.000 građana, prenosi Radio Zadar.


Reci što misliš!