Politika

Inzistiranje na referandumu

Škotska premijerka smatra kako bi ignoriranje novog referenduma moglo razbiti strukturu UK-a

Škotska premijerka smatra kako bi ignoriranje novog referenduma moglo razbiti strukturu UK-a
MAAA/WENN/PIXSELL

Neki delegati govore o mogućnosti savjetodavnog referenduma, odnosno o referendumu koji nema potvrdu britanskog parlamenta.

Opetovano odbijanje britanske premijerke da razgovara o referendumu o škotskoj neovisnosti moglo bi uništiti ustavnu strukturu Ujedinjenog Kraljevstva "bez mogućnosti popravka", reći će škotska premijerka Nicola Sturgeon Škotskoj nacionalnoj stranki (SNP) u subotu.

Sturgeon će i dalje inzistirati na održavanju novog referenduma o škotskoj neovisnosti, kao što je najavljeno ranije ovog tjedna, te se očekuje da će u srijedu dobiti pristanak škotskog parlamenta da se glasanje održi nakon što se odrede okolnosti izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, no prije no što se ono doista ostvari.

Premijerka Theresa May po britanskom ustavu mora potpisati svaku pravno obvezujuću odluku škotskog parlamenta, a prošlog tjedna je poručila Sturgeon da "sada nije vrijeme" za novo glasanje o neovisnosti. 

"Prkositi odluci škotskog parlamenta bi za premijerku May značilo kraj bilo kakve ideje o Ujedinjenom Kraljevstvu kao partnerstvu jednakih punog poštovanja", izjavit će Sturgeon.

"Ona ima vremena ponovno razmisliti i nadam se da hoće. Ako se brine o vremenu, s razlogom, voljna sam raspravljati o tome", dodat će. 

Dvije strane se spore samo nekoliko dana uoči pokretanja članka 50. Lisabonskog sporazuma Europske unije kojom će početi iznimno kompliciran proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Unije.

Prošlogodišnjom referendumskom odlukom o izlasku iz Europske unije znatno je promijenjen politički krajolik i uzdrman odnos između četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva.  Engleska, najmnogoljudinija zemlja te države, zajedno je s Walesom glasala za izlazak, dok su Škoti i Sjeverni Irci glasali za ostanak. 

Sturgeon je u petak na škotskoj televiziji rekla da i dalje postoje opcije ako May odbije potpisati odluku, no nije htjela reći o kojim se opcijama radi. 

"Ovo je proces koji se vodi korak po korak. Ako pošaljemo pismo May, a ona ga vrati neotvorenog, onda imamo vladu Ujedinjenog Kraljevstva koje ne razgovara sa škotskim parlamentom", ističe izvor iz SNP-a. 

"Tada je riječ o ustavnoj krizi ili nečemu vrlo slično tomu", dodaje. 

Škotski glasači su na referendumu 2014. odbili neovisnost s 10 posto razlike, ali je tema secesije i dalje vrlo aktualna.  Sturgeon je prošle godine pobijedila na izborima na temelju manifesta koji je uključivao mogućnost novog referenduma ako se dogodi promjena u okolnostima, poput toga da se "Škotska izbaci iz Europske unije protiv svoje volje". 

"I dalje možemo odlučiti kojim ćemo putem krenuti", istaknut će Sturgeon.

"Kakva god bila naša različita mišljenja o neovisnosti, svi se možemo ujediniti oko ovog jednostavnog načela: budućnost Škotske mora biti odluka Škotske". 


Reci što misliš!