Politika

Ozbiljan premijerkin angažman

Sturgeon: Brexit propada ako Britanija prema EU-u bude "gluha" kao prema Škotskoj

Sturgeon: Brexit propada ako Britanija prema EU-u bude
AP Images

Opetovano odbijanje britanske premijerke da razgovara o referendumu o škotskoj neovisnosti moglo bi uništiti ustavnu strukturu Ujedinjenog Kraljevstva "bez mogućnosti popravka", smatra premijerka Sturgeon.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ozbiljno se angažirala na svojem planu o održavanju referenduma o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, kazavši da će pregovori o Brexitu propasti ako se britanska premijerka Theresa May prema europskim partnerima bude ponašala kao prema Škotskoj. 

"Premijerkin stav trebao bi zabrinuti sve nas koji se nadamo da pregovori s Europom neće biti katastrofalni jer, dopustite mi da budem otvorena, ako bude na jednak način neprilagodljiva i gluha prema drugim zemljama EU-a kako je bila prema Škotskoj, Brexit neće uspjeti", rekla je Sturgeon na konferenciji svoje Škotske nacionalne stranke (SNP).

Ona inzistira na održavanju novog referenduma o škotskoj neovisnosti, kako je najavljeno ranije ovog tjedna.

Očekuje se da će u srijedu dobiti pristanak škotskog parlamenta za održavanje glasanja. Tomu bi trebalo prethoditi određivanje okolnosti izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, no prije nego što se on uistinu ostvari.

Premijerka Theresa May po britanskom ustavu mora potpisati svaku pravno obvezujuću odluku škotskog parlamenta, a prošlog tjedna je poručila Sturgeon da "sada nije vrijeme" za novo glasanje o neovisnosti. 

"Kakva god bila naša različita mišljenja o neovisnosti, svi se možemo ujediniti oko ovog jednostavnog načela: budućnost Škotske mora biti odluka Škotske", smatra Sturgeon. 


Reci što misliš!