Politika

Uskoro referendum

Škotski će parlament danas najvjerojatnije odobriti novi referendum o neovisnosti

Škotski će parlament danas najvjerojatnije odobriti novi referendum o neovisnosti
MAAA/WENN/PIXSELL

Očekuje se da će škotski parlament u utorak odobriti drugi referendum o neovisnosti, samo tri godine nakon što su Škoti u prvom pokušaju glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon će, ako parlament odobri plan, pozvati na otvaranje službenih pregovora s britanskom vladom o novom referendumu. 

Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP), od škotskog je parlamenta zatražila da odobri njezin plan nakon što je istaknula da njezini pokušaji postizanja kompromisa s britanskom premijerkom Theresom May o britanskom izlasku iz Europske unije nisu urodili plodom.

Dvije premijerke su se susrele u ponedjeljak, nakon čega je Sturgeon za BBC otkrila kako je sastanak bio srdačan, no da May nije odustala od svog stava da sada "nije dobar trenutak" za novi referendum, što čelnica Škotske nije dobro prihvatila.

Sturgeon inzistira na novom referendumu jer će Brexit izmijeniti odnose Škotske s Ujedinjenim Kraljevstvom i Europom protivno volji njezine države. 

May smatra kako je Škotska već rekla svoje mišljenje na prvom referendumu, kad je 55 posto birača glasalo za ostanak. 

SNP predvodi manjinsku vladu sa 63 od 129 zastupničkih mjesta u parlamentu, no za plan o novom referendumu imaju podršku Škotske zelene stranke koja ima 6 zastupnika, što znači da bi prijedlog trebao proći. 

May planira 29. ožujka aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora koji dopušta državama izlazak iz EU-a nakon dvije godine pregovora. 

Većina škotskih građana bila je za ostanak u Uniji.


Reci što misliš!