Politika

još ne zna kada

Trump će posjetiti Peking

Trump će posjetiti Peking
AP Images

Predsjednik Trump je prihvatio poziv predsjednika Xia za državnički posjet Kini u budućnosti. Dogovorili su se surađivati u međuvremenu kako bi osigurali uspješan posjet usredotočen na rezultate

Američki predsjednik Donald Trump prihvatio je poziv za službeni posjet Kini koji mu je uputio njegov kolega Xi Jinping na prvom summitu dvojice čelnika, objavio je u petak američki državni tajnik Rex Tillerson. On je rekao da će do susreta doći "na neki kasniji datum".

Američki radnici 

Trump i Xi su imale otvorene razgovore a ozračje je bilo pozitivno, rekao je Tillerson glede dvodnevnog summita predsjednika SAD-a i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga na Floridi.

Američki je predsjednik izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog kineskih industrijskih i poljoprivrednih politika, kao i politika na području na kibernetike, na radna mjesta u SAD-u, te je "istaknuo potrebu da Kina poduzme konkretne korake kako bi američki radnici došli u ravnopravan položaj i ponovio da je potreban recipročan pristup tržištu", rekao je Tillerson.

Tillerson je rekao da je Trump Xiu ukazaoi  na zabrinutost SAD-a zbog kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Složili se oko Sjeverne Koreje 

Dvojica predsjednika su se složila unaprijediti razinu postojećih bilateralnih razgovora zbog postizanja napretka u navedenim pitanjima, rekao je Tillerson. "Oni su ustanovili novi okvir visoke razine za pregovore. Sveobuhvatan dijalog Kine i SAD-a nadzirat će dvojica predsjednika a imat će četiri stupa; diplomatski i sigurnosni dijalog, dijalog o pravosuđu i kibersigurnosti, sveobuhvatan ekonomski dijlaog i dijalog o društvenim i kulturalnim pitanjima", rekao je ameirčki državni tajnik. 

"Predsjednik Trump je prihvatio poziv predsjednika Xia za državnički posjet Kini u budućnosti. Dogovorili su se surađivati u međuvremenu kako bi osigurali uspješan posjet usredotočen na rezultate", rekao je.

Tillerson je rekao da Trump i Xi dijele gledište da je napredak sjevernokorejskog nuklearnog programa dostigao ozbiljnu razinu te da su se složili povećati suradnju kako bi uvjerili Sjevernu Koreju da ograniči taj program.

Razumljiv odgovor 

"Spremni smo sami djelovati ako Kina nije sposobna surađivati s nama" protiv nuklearnih ambicija Pjongjanga koji krši međunarodno pravo, objavio je Tillerson u Mar-a-Lagu gdje je Trump primio kineskog kolegu.

Glede američkog napada na zračnu bazu u Siriji u četvrtak Tillerson je rekao da je Xi, nakon što ga je Trump izravno obavijestio o napadu u Siriji i obrazložio razloge za taj čin, rekao da "razumije odgovor SAD-a na sirijske kemijske napade zbog pogibije djece", prenijela je agencija Reuters. 

Tillerson je rekao i da uzletno-sletne staze u sirijskoj zračnoj bazi nisu bile mete napada te da je razočaran ruskim odgovorom jer pokazuje ustrajnu potporu Rusije Asadovom režimu, no da time nije iznenađen.
 


Reci što misliš!