Politika

Plenković: Sustavne kontrole na granicama neodržive, iskoristit ćemo sve alate kako bismo riješili taj problem

Plenković: Sustavne kontrole na granicama neodržive, iskoristit ćemo sve alate kako bismo riješili taj problem
Ivo Čagalj/PIXSELL

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na stanje na granicama. Ocijenivši da su sustavne kontrole za Hrvatsku kao turističku zemlju neodržive, kazao je da je Hrvatska pokrenula široku diplomatsku aktivnost na tu temu

„Iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate koje imamo na raspolaganju kroz dijalog u okviru Europskog vijeća kako bismo ovaj problem riješili jer on za nas, kao turističku zemlju, ne može biti prihvatljiv“, kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti s angažiranim pristupom ispunjavanju schengenskih kriterija.

Osvrnuo se i na odluku Saveznoga suda Švicarske, vezanu uz dio zahtjeva Hrvatske za suspenzivnim učinkom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca, koji je odbijen. Predsjednik Vlade istaknuo je da se ne radi o odluci koja se odnosi na sam meritum osnovanosti žalbe, već isključivo na dio suspenzivnog učinka.

„Obavit ćemo konzultacije s odvjetnicima i dogovoriti sljedeće korake glede te teme“, kazao je Plenković.

Što se tiče situacije oko Agrokora, premijer Plenković izvijestio je da je potezima koje je Vlada povukla stabilizirana situacija.

„Izvanredni povjerenik dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Zaposlenici su primili plaće, a sustav generira nove prihode“, kazao je Plenković.

Naveo je i kako je u diplomatskoj komunikaciji pojašnjeno susjednim zemljama, gdje također postoje dijelovi Agrokorovih kompanija, koji je smisao i cilj izvanredne uprave.

„Ono što očekujemo, bez ikakvih dilema, jest poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo poteze, bilo koje od susjednih država, koji bi mogli ugroziti to pravo“, naglasio je Plenković.

Dodao je da te kompanije redovito izvršavaju svoje obveze i u smislu plaćanja poreza i redovitoga poslovanja prema dobavljačima.

Reci što misliš!