Politika

kurikularna reforma ide dalje!

Dijana Vican i Pavao Barišić predstavili provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Dijana Vican i Pavao Barišić predstavili provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije
vlada.hr

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Banskim dvorima održana je 11. sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kojeg vodi zadarska rektorica Dijana Vican

Na sjednici je je predstavljen prijedlog Akcijskoga plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. 

Sjednici je nazočio i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

U izjavi za medije, predsjednica Povjerenstva Dijana Vican kazala je da je na današnjoj sjednici predsjedniku Vlade predstavljen rad prethodnih deset sjednica, kao i prijedlog Akcijskoga plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koji se sastoji od pet područja.

Naglasila je da je predškolski odgoj dobio mjesto prioritetne mjere povećanjem obuhvata djece u predškolskim ustanovama kroz izgradnju tipskih vrtića, što znači uključivanje sve djece do 2020. godine u predškolski sustav odgoja i obrazovanja.

Što se tiče cjeloživotnog učenja, predsjednica Vican navela je mjere u kojima je istaknut zahtjev za svim suvremenim pismenostima, čemu u prilog ide i mogućnost financiranja iz europskih fondova.

Naglasila je da se nastavlja kurikularna reforma, što je ocijenila važnim za osnovnu i srednju školu. Dodala je da nema prekida što se tiče inoviranja kurikuluma te će, paralelno s radom na Akcijskom planu, biti zaključen natječaj za Ekspertnu radnu skupinu. Povjerenstvo smatra, kazala je, da nema kurikularne reforme bez jednakih uvjeta za sve učenike i nastavničkih kompetencija, tako da će se nastaviti s usavršavanjem glavnih nositelja reforme na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini.

U 2017. godini predviđeno je licenciranje ravnatelja, zatim izrada mreže odgojno-obrazovanih ustanova od predškolskih, osnovnoškolskih i posebno strukovnih, zajedno sa strukovnim programima. 

Predsjednica Vican izvijestila je i da Bolonjski proces ima svoja očekivanja u smislu revidiranja programa, istaknuvši važnim internacionalizaciju, kako bi Hrvatska postala otvorenija zemlja i za inozemne studente.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kazao je da je dogovoreno da će nadležne službe Ministarstva znanosti i obrazovanja razmotriti Nacrt Akcijskog plana te pribaviti mišljenja i komentare zainteresiranih dionika u sustavu, prije svega agencijskoga sustava te Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Nakon toga, pred Povjerenstvo će doći konačni prijedlog koji će se uputiti saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, a nakon toga usvojiti na Vladi.

Istaknuo je da je kroz tri mjeseca rada Povjerenstvo pokazalo iznimno dobre rezultate u radu, pri čemu su se članovi Povjerenstva uspjeli usuglasiti oko bitnih pitanja.

Na temelju kriterija koje je predložilo Povjerenstvo, ministar Barišić raspisao je 7. travnja javni natječaj za imenovanje članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. Dodao je da je do sada iskazana velika zainteresiranost te da ima veliki broj prijava za predsjednika i članove Ekspertne skupine.


Reci što misliš!