Politika

Nakon tri godine rada:

Vlada odustaje od jedinstvenog zakona o plaćama

Vlada odustaje od jedinstvenog zakona o plaćama
Marko Lukunić/PIXSELL

Odustalo se od jedinstvenog zakonskog rješenja, bit će donesena dva dokumenta – jedan koji će regulirati plaće u državnoj upravi te drugi koji će se odnositi na javnu upravu

Tri godine se radilo na izradi jedinstvenog zakona o plaćama u javnom sektoru, ali kako donosi Novi list, sada se odustalo od takvog jedinstvenog zakonskog rješenja koje bi obuhvatilo zaposlene u obrazovanju, znanosti, kulturi, socijali, zdravstvu, policiji, carini, zatvorskom sustavu, kao i državnim tijelima.

Vlada ne odustaje od novog zakona o plaćama, ali Nacionalnim planom refomi kojeg priprema i kojeg bi do kraja travnja trebala uputiti Europskoj komisiji odustaje se od jedinstvenog zakona. Bit će donesena dva dokumenta – jedan koji će regulirati plaće u državnoj upravi te drugi koji će se odnositi na javnu upravu.

Kako piše Novi list, cilj ove promjene jest da se redividira sustav plaća u državnoj i javnoj upravi, ali Vlada planira promovirati stimulativan, objektivan i pravedan sustav nagrađivanja, napredovanja i zapošljavanja službenika.

Na upit Novog lista zbog čega se odustalo od donošenja jedinstvenog zakona o plaćama te se pripremaju dva, u resornom ministarstvu rada su odgovorili:

"Revidiranje sustava određivanja plaća provodit će se u dvije etape. Polazeći od načela jednakosti plaća (jednaka plaća za jednaki rad odnosno rad jednake vrijednosti), neovisno u kojem sektoru zaposlenik radi, novi će se sustav plaća proširiti na sve zaposlenike".

Još nije poznato planira li aktualna Vlada kontrolirati pregovaračke procese u javnim poduzećima,  a to je izazvalo revolt predstavnika radnika javnih poduzeća. No, sadašnja Vlada planira povezati primanja članova Uprava s rezultatima srednjoročnih strateških planova, posebno kada je riječ o strateškim trgovačkim društvima.


Reci što misliš!